Kiemelkedő szakmai tevékenységének elismeréséül Fiatal Példakép kitüntetésben részesült dr. Kasuba Klaudia neurológus rezidens, a Dr. Kenessey Albert Kórház és Rendelőintézet doktornője.

Munkájának jelentős szerepe volt a kórház stroke ellátásának többszörös nemzetközi elismerésében. Az intézmény COVID-19 részlegén történő betegellátásban és gyógyításban szintén kulcsfontosságú szerepet töltött be. A kórházi munka mellett részt vállal a háziorvosi ügyeleti ellátásban is. Betegeinek elismerését nem csupán szakmai tudásával, de kedves, empatikus személyiségével is kivívta – áll dr. Tóth Judit orvos igazgató felterjesztésében.

Dr. Kasuba Klaudia Balassagyarmaton született, a Szent Imre Keresztény Általános Iskola és Gimnáziumban folytatta tanulmányait, majd Pécsett szerzett orvosi diplomát. Jelenleg neurológus szakorvosjelölt.

„A neurológia nem tartozik a kedvelt szakterületek közé, a kevés sikerélmény miatt. De a stroke ellátás a szívem csücske, és ebben nagyon szép sikereket tudunk elérni.”

A stroke-ot kapott beteget egy 6-8 fős team fogadja. A gyorsaságot és rugalmasságot igénylő folyamat dinamikájának az irányítása a team vezető orvos feladata, akinek a szűkre szabott időkereten belül 60 másodperc áll rendelkezésére, hogy döntést hozzon a kezelésről.

„Miközben az operátor a CT-t készíti, az egyik nővér paraméterez, a másik a vénát biztosítja. Megkapom a CT-képet, közben folyamatosan kapom az információkat a kollégáktól, és mindezeket feldolgozom a döntéshez. A cél, hogy a beérkezéstől számított fél órán belül megtörténjen a kezelés, de 9-10 perces rekordokat is fel tudtunk már állítani.” 

A korszerű szakmai elveket megvalósító gyógyító munka, a tudományos életben való aktív részvétel, a folyamatos önképzés, lelkiismeretességgel és felelősségtudattal párosul, ahogyan azt csak egy igazán elhivatott orvostól láthatjuk.

„A betegek rendkívül kiszolgáltatottan érkeznek hozzánk, ezért a legnagyobb siker számunkra az, amikor saját lábukon tudnak hazatérni. Ha nem jó a végkifejlet, nos, azok az esetek kihívást jelentenek. Nehéz napok végén rám törnek a gondolatok, hogy vajon biztosan megtettem-e mindent, amit lehetett? Az istenhitem nagyban segít a kérdéseim megválaszolásában: miért így történt, mit üzen nekem ez a helyzet? Egyre inkább előfordul az is, hogy segítséget kérek Istentől a gyógyításhoz. És igen, előfordult, hogy nem tudtam, honnan érkezett a legjobb megoldás, de időben megérkezett.”

S ha még mindig maradt a stresszből vagy a kételyekből, akkor a nap végén három mentett cica várja a gazdát, hogy ők is segítsenek regenerálódni és feloldódni.

Az önkormányzat 2017-ben új díjat alapított: a Fiatal Példakép elismerés azoknak a Balassagyarmaton élő 16-35 év közötti személyiségeknek vagy vállalkozásoknak adományozható, akik Gyarmaton érnek el kimagasló eredményeket, vagy innen elszármazva országosan vagy nemzetközileg elismert tevékenységet végeznek. Példájuk mintaként szolgál a helyi ifjúságnak, mert azt bizonyítják, hogy egy kisvárosban is megtalálhatja a számításait egy fiatal. Az idén hárman részesültek az elismerésben: dr. Kasuba Klaudia, Baráz Ádám és Varga-Csikász Bese.

Kanyó Kinga