Varga-Csikász Bese törzsőrmester, a Készenléti Rendőrség kiemelt objektum őre, július 1-jén reggel letette a 24 órás szolgálatot, s szüleihez készülődvén, felült a 11.30-as, Újpest-Városkaputól induló járatra, ám az utazás nem várt fordulatot vett. A fiatalember ugyan nem érzi magát hősnek, de tényszerűen fogalmazva: megakadályozott egy tömegszerencsétlenséget. E tettéért Fiatal Példakép díjban részesítette Balassagyarmat Önkormányzata.

Az eseményeket a kitüntetett így idézi fel: – Az autóbuszon 40-45 utas foglalt helyet, aznap rekkenő hőség volt. Amint elértük az M2 lehajtó sávját, továbbhaladtunk az M0-n, mire az utasok elkezdtek zúgolódni. Én megszólítottam a sofőrt, miért erre megyünk. Azt válaszolta, hogy eltévesztette az irányt. Visszafordultunk ugyan, de láttam, hogy bizonytalan a sávtartása, egy alkalommal kis híján baleseteztünk. Ekkor másodszor is odaléptem hozzá, és megkérdeztem, van-e valami baj. Erre kissé zavartan elmondta, nem szokott erre járni. Az utasok ismét zúgolódtak, hiszen felismerték. Mindeközben haladtunk a forgalomban. Gyorsan felhívtam a Volánbuszt, ahol a diszpécser átkapcsolt az Újpest-Városkapu forgalomirányításhoz. Ők akkor már látták, hogy letértünk az útról. Megerősítették, hogy a sofőr 30 éve dolgozik ezen a vonalon, s megállapodtunk, hogy finoman állítsam meg a buszt. A kosdi felhajtónál szóltam a sofőrnek, hogy húzódjon félre, meg kell állnunk. Miután megálltunk, egy határozott mozdulattal elvettem a kulcsot, és mivel ezt furcsállta, azonosítottam magam, és elmondtam, hogy ne haragudjon, de nincs olyan állapotban, hogy tovább vezessen. A mentesítő járatot ekkor már elindították Vácról, de hívtam rendőrségi segítséget is, és természetesen a mentőket a sofőrhöz. A mentő orvos elmondása szerint valószínűleg stroke-ot kapott a sofőr, amit szerencsére sikerült a kezdeti stádiumban észlelni. Később talán nem lett volna ilyen együttműködő, vagy elveszti az eszméletét, ami különösen veszélyes lett volna, ha elérjük a szerpentineket.

A szolgálaton kívüli törzsőrmester az első szokatlan történés észlelésétől a megállásig fél órán át ügyelt a sofőr állapotára, tartotta a lélektani helyzetet, hogy az utastérben ki ne törjön a pánik, mindeközben készen állt arra, hogy bármelyik pillanatban azonnal leállítsa a járművet. Elmondása szerint kiváló kiképzésének köszönhetően minden eshetőségre volt forgatókönyv a fejében, hogy tragédia nélkül célba érjenek az utasok. Eredetileg két órával korábbi járattal szeretett volna hazaindulni.

Az önkormányzat 2017-ben új díjat alapított: a Fiatal Példakép elismerés azoknak a Balassagyarmaton élő 16-35 év közötti személyiségeknek vagy vállalkozásoknak adományozható, akik Gyarmaton érnek el kimagasló eredményeket, vagy innen elszármazva országosan vagy nemzetközileg elismert tevékenységet végeznek. Példájuk mintaként szolgál a helyi ifjúságnak, mert azt bizonyítják, hogy egy kisvárosban is megtalálhatja a számításait egy fiatal. Az idén hárman részesültek az elismerésben: dr. Kasuba Klaudia, Baráz Ádám és Varga-Csikász Bese.

Kanyó Kinga