A Balassagyarmati Járásbíróság próbára bocsátotta azt a 17 éves fiút, aki egy Nógrád megyei település kocsmája előtt biciklijéről lerántott és megvert egy 50 éves férfit.

2020 júliusában a sértett a helyi kocsmában italozott, ahol konfliktusba keveredett néhány másik vendéggel, ezért jobbnak látta, ha távozik. Épphogy elindult kerékpárjával, amikor a fiatalkorú vádlott utánaszaladt, ruhájánál fogva hátulról megrántotta, emiatt a kerékpáros áttért az út túloldalára, a padkának ütközött és elesett. A fiú ekkor a fekvő férfit ököllel többször megütötte és meg is rúgta.

Az 50 éves sértett könnyebb sérüléseket szenvedett, ám a bántalmazás módja és iránya súlyosabb, csonttöréses sérülések okozására is alkalmas volt. A fiatalkorúval szemben ezért a Balassagyarmati Járási Ügyészség súlyos testi sértés bűntettének kísérlete és közúti közlekedés biztonsága elleni bűntett elkövetése miatt emelt vádat.

A Balassagyarmati Járásbíróság az ügyészség vádiratában foglaltakkal egyetértve a cselekmény elkövetését beismerő és azt megbánó fiút – a járványügyi szabályokra figyelemmel is – tárgyalás mellőzésével 2 évre próbára bocsátotta, megállapította, hogy a két év alatt a fiatal pártfogó felügyelet alatt áll, valamint kötelezte a 24.000 Ft bűnügyi költség megfizetésére is.

A döntés jogerős.

A fiatalkorúak elítélésekor a szankció meghatározása során az elsődleges cél a nevelés, azért, hogy a fiatal helyes irányba fejlődjön és a társadalom hasznos tagjává váljon, ezt segíti elő a próbára bocsátás és a pártfogó felügyelet intézménye. A próbára bocsátás nem büntetés, hanem egy nevelő jellegű büntetőjogi intézkedés, melynek során a bíróság a büntetés kiszabását próbaidőre elhalasztja. A fiatalkorút a próbaidő tartama alatt pártfogó felügyelő segíti, és ha a próbaidő eredményesen telik el, az elkövető jó útra tér, akkor büntethetősége megszűnik, nem fog büntetett előéletűnek sem számítani. Ha azonban a pártfogó felügyelet szabályait nem tartja be, avagy újabb bűncselekmény miatt elítélik, vele szemben a jelenlegi cselekmények miatt is büntetést kell kiszabni.