Különleges körülmények között nyújtanak szakszerű segítséget a bajba jutott embereknek, 2015-ös megalakulásuk óta több száz bevetésen bizonyították felkészültségüket – Balassagyarmat Közösségéért kitüntetésben részesült az Ipoly-völgyi Különleges Mentő, Önkéntes Tűzoltó, Környezet- és Természetvédelmi Egyesület.

Megalakuláskor a lelkesedésen kívül gyakorlatilag semmilyen vagyonunk nem volt, de az elmúlt hat évben sikerült előteremteni a működéshez szükséges anyagi forrásokat, a speciális felszereléseket, a tervszerű képzések pénzügyi hátterét – mondja Renner Péter kommunikációs vezető.

Tucatnyi kiváló úszó, tíz búvár, öt hegymászó, tíz ipari alpinista, hat síző, öt hivatásos állományú tűzoltó tiszthelyettes és két nyugdíjas tűzoltótiszt, valamint 25 kiképzett önkéntes tűzoltó mellett jogász, pénzügyi szakember, újságíró és európai uniós pályázati programokat lebonyolító vidékfejlesztési szakember alkotja a tagságot. A balassagyarmati vagy közéleti tevékenységük révén a városhoz kötődő önkéntesekből alakult meg az egyesület balassagyarmati szakosztálya. Az egyesület bázisa szintén Balassagyarmaton található.

Négy évvel ezelőtt két üres garázst kaptunk használatba az önkormányzattól raktár céljára, amit hamar kinőttünk. Tavaly költöztünk új helyünkre, a volt Határőrség épületegyüttesében rendeztük be az új, központi szertárunkat, és itt alakítottunk ki két irodahelyiséget.

Szerencsétlenül járt turisták, horgászok, bajba került állatok mentése – izgalmasan indult 2021 is.

Január 1-jén a szandai várból mentettünk egy kihűlt, magatehetetlen sérültet a berceli hivatásos tűzoltókkal és az Országos Mentőszolgálat munkatársaival közösen, amelynek során kagylóhordágy segítségével, kötélbiztosítás mellett hajtottuk végre a feladatot, nagyon nehéz terepviszonyok és időjárási körülmények között. Január végén a Börzsönyben sérült meg egy turista, akit szintén ipari alpinistáink részvételével, speciális felszerelésekkel, nehéz terepen is használható és sérültek szükségszállítására alkalmas gépkocsinkkal tudtunk biztonságban lehozni a hegyről. De jutott macskamentés is az év első két hónapjára, és egy vaddisznót is el kellett távolítanunk a szügyi tó vékony jegéről.

A Nemzeti Együttműködési Alaptól három sikeres pályázaton keresztül elnyert ötmillió forintos támogatás nemcsak a működést, de a fejlesztések finanszírozását is biztosítja a következő időszakban. Az Ipoly-völgyi Különleges Mentők biztos anyagi háttérrel folytatják a bajba jutottakért végzett munkát.

Kanyó Kinga