Napról-napra növekszik a városban az oltási hajlandóság, már négyszer-ötször annyi gyarmatit oltanak az orvosok naponta, mint ahány új fertőzött a tudomásunkra jut. Őszig az összes korábban elnyert pályázat kivitelezése elkezdődik, amelyeknek köszönhetően a fél város megújul majd. A nehézségek ellenére is optimista Csach Gábor polgármesterrel beszélgettünk.

Már február 21-én beszélt a harmadik hullám súlyosságáról. Pár nappal később arra kért minden szülőt, hogy ne vigyék óvodába és iskolába a gyerekeket. Aztán sikerült tíz nappal az országos zárás előtt bezáratnia a város óvodáit és iskoláit. Ennyit számít, hogy átesett a betegségen?

Nyilván ennek is köszönhető, hogy nem tudom félvállról venni ezt a járványt. Az újonnan azonosított fertőzésszámok február második felében újra exponenciálisan meglódultak. Ezt fokozták az orvosok jelzései, hogy az új fertőzés fiatalokat is ledönt, és több a súlyos állapotú beteg, mint a korábbi két hullám idején. Nem volt mit tenni, lépni kellett.

Február elejére már fásultnak tűntek az emberek, de most mintha ismét visszatérne a tavalyi fegyelmezettség. Egy éve élünk veszélyhelyzetben, meddig tarthat még ez az őrület?

Teljesen megértem az emberek fásultságát, borzasztó helyzet ez. Egyszerűen nem emberi, ahogyan élünk, a társas és szociális kapcsolatok romokban, mindenki sokkal feszültebb az átlagnál, vállalkozások lehetetlenülnek el és a nagypolitika sem igyekszik nyugtatni a kedélyeket. Nem vagyok jós, virológusok szerint a lakosság 70 százalékának vagy meg kell betegednie, vagy oltások által védettséget szereznie ahhoz, hogy a nyájimmunitás révén megszűnjön a járvány. De mivel kizárt, hogy az emberiség 70 százaléka be legyen oltva, vagy átessen a betegségen, ezért időről időre meg fog jelenni a járvány, viszont addigra jóval nagyobb tudásunk lesz a betegségről és az oltásokról is, nagyobb lesz a bizalom és a tudás, tehát remélem, ez az utolsó súlyos hulláma ennek a járványnak. Az oltás pedig azért fontos, mert azok mellékhatásai még mindig enyhébbek, mint a betegségé, ráadásul a kutatások szerint egyelőre úgy tűnik, hogy az oltások sokkal hosszabb és erősebb védettséget adnak, mint a betegségből való kigyógyulás. Úgy látom, hogy napról-napra növekszik a városban az oltási hajlandóság, remélem megfelelő mennyiségű vakcina is rendelkezésre áll majd. Amikor ezt a beszélgetést folytatjuk, akkor már négyszer-ötször annyi gyarmatit oltanak az orvosok naponta, mint ahány új fertőzött a tudomásunkra jut. Jó lenne ezt tovább növelni.

Mit kér a gyarmatiaktól?

Amit mindegyik frontvonalban dolgozó orvos és szakember, hogy tartsák be a járványügyi védekezés szabályait, és regisztráljanak az oltásra. Teljesen mindegy milyen vakcinával történik az oltás, mert mindegyik biztonságos és hatásos. És egyetlen pillanatra se feledjük, az oltás az egyetlen lehetséges védekezés a vírus ellen, mert ennek hiányában a betegség elhúzódhat, súlyos szövődményeket okozhat és bele lehet halni.

Forduljunk rá a város idei költségvetésére! Tényleg rájár a rúd az önkormányzatokra?

Tényleg, a járvány miatt ez tagadhatatlan, hiszen az adóbevételek a gazdaság válsága miatt elmaradnak a 2019-ben elért szinttől.

Mit jelent ez Gyarmaton?

Tavaly 270 millió forintos mínuszunk volt, idén 340 millióval kevesebb iparűzési adóval számolunk. Szerencsére azt is elmondhatjuk, hogy jelentősen javult a finanszírozás. A kormány által a pandémia miatti szolidaritási adó emelése és a gépjárműadó elvonása valóban súlyos terhet jelent, ez városunkban 154 millió forintos mínusz, de ezek mellé oda kell tenni, hogy az állami feladatfinanszírozás 319 millió forinttal magasabb a tavalyinál. Ráadásként törölte a kormány azt a költségvetési tételt is, amelyet az önkormányzati vagyon karbantartása miatt beszámításként elkért az állam az oktatási feladatok ellátásáért. Ez utóbbi összeg tavaly 180 millió forint volt, vagyis sokkal több, mint a szolidaritási adó és a gépjármű adó idei terhe együttvéve. Ha nem lenne a járvány, igazi kánaán lenne Balassagyarmaton.

Tehát milyen a város 2021-es költségvetése?

Minden nehézség ellenére stabil az idén is, hiszen jelentős tartalékokat halmoztunk fel az elmúlt években. A városlakók láthatják, hogy megindultak a nagyberuházásaink, őszig az összes korábban elnyert pályázatunk kivitelezése elkezdődik, amelyeknek köszönhetően a fél város megújul majd. Városüzemeltetési költségsorunkat 13,5 százalékkal növeltük és mintegy 150 millió forintos tartalékkal is rendelkezünk. Ahogy Zacher Gábor, az ország toxikológusa mondta: nem fog legyőzni minket egy kis rohadt vírus!

(szilágyi)

Fotó: Torjay Attila és Sümegi Tamás