Balassagyarmat Közösségéért kitüntetést vehetett át a RE-Formáló Egyesület Ételdoboz Programjának Balassagyarmati Önkéntes Köre. A Deák Ferenc utca 2. számú ház falán található Ételdobozba helyezett adományok három éve segítik a rászorulókat.

Az egyesület egy közösségi posztja keltette fel az érdeklődésem, majd hamarosan kapcsolatba is léptem velük. Tíz tag toborzása elegendő lett volna, hogy városunkban is elindulhasson a program, de egy hét alatt 25-en jelentkeztek, és országosan huszonötödikként csatlakoztunk – emlékszik vissza a kezdetekre Medvácz Eszter önkéntes koordinátor.

A jelenleg 64 városban működő projektben Balassagyarmaton 34 önkéntes dolgozik, akik minden nap ellenőrzik a doboz tartalmát, figyelve a rendre és a higiéniára, szervező munkájukkal gondoskodnak arról, hogy minden nap kerüljön friss finomság a polcokra. Az Ételdobozba bárki betehet, és bárki kivehet belőle, s bár a rászorulók megsegítése az elsődleges cél, ugyanilyen fontos a szemléletformálás is.

Ez egy nyílt rendszerű formája a segítségnyújtásnak, alapüzenete, hogy bármikor lehetsz az, aki ad, és bármikor lehetsz az is, aki elfogad. Adás és fogadás működteti az áramlást, ez bontja le azokat a dogmákat, melyek szükségtudatban tartják az embereket. Hogy ez mennyire így van, azt a kezdetekkor élesen láthattuk. Az egyik póluson voltak azok, akik attól féltek, hogy kevés jut az adományokból, a másikon pedig azok, akik azt gondolták, hogy ha adnak, attól nekik lesz kevesebb. De bosszankodás helyett úgy tekintettünk erre a jelenségre, mint egy evolúciós folyamat kezdetére, és a tapasztalatok ezt visszaigazolták. Ma már kevesebb a félelem, szívesebben és többet adnak az emberek. Nyitottabbak és bátrabbak lettünk.

A dobozba kerülő ételt az önkéntesek vásárolják, illetve főzik, de érkeznek a névtelen adományok is. Több balassagyarmati vállalkozó rendszeresen feltölti a polcokat, köztük a Hegedűs Pékség, a Csocsaj Pékség, a Gösser Étterem vagy az Aszta-paszta. Nagy ünnepekkor különös figyelmet fordítanak az önkéntesek arra, hogy minél kevesebb család ünnepeljen üres asztalnál. A városi óvodák csoportjai és iskolai osztályai szintén rendszeresen feltöltik az Ételdobozt.

Az ovisok és iskolások részvétele azért igazán nagy öröm számunkra, mert ők a segítségadásnak és a fölösleg jó szándékú megosztásának ezt a módját már teljesen természetesen kezelik. Saját tapasztalatom, hogy az óvodások egy-két látogatás után kérik a szüleiket, hogy látogassák meg közösen a dobozt és vigyenek bele adományt.

Kanyó Kinga