Balassagyarmat Közösségéért kitüntetésben részesült a Fókuszban a Térség közösségi csoport. Az egy évvel ezelőtt Karantén Balassagyarmat néven elinduló, környékbéli lakosokat összefogó közösség neve és célkitűzési időközben módosultak, de az alapelvek változatlanok.

Makrai Richárd és felesége, Andrea, márciusban építették fel azt a közösséget, mely legnagyobb részt a kórház COVID-osztályán dolgozók részére juttatott el élelmiszert, használati tárgyakat. Pszichológiai terápiával, jótékonysági célú árverésekkel, online programokkal, koncertekkel segítettek a karantén idején, de részt vettek számos család problémájának a megoldásában is.

A kezdetektől céltudatos témaválasztás és moderált hangnem ellensúlyozza a nyilvános közösségi fórumok sokszor téves információkat terjesztő, színvonaltalan és agresszív kommunikációját.

Bár a véleményeket nem korlátozzuk, mereven ragaszkodunk a kulturált keretekhez. A sokak számára közérdekű információknak magunk járunk utána, hivatalos forrásokból tájékoztatunk. Számomra különösen örömteli, hogy csoporttagok a közügyek alakításában is aktívan részt vesznek. A polgármester felhívására elindult Ötletbörzére több száz javaslat érkezett, melyeket összegyűjtve továbbítunk az illetékeseknek.

Építő jellegű célok és összefogás jelenti a csoport kohézióját. Együttműködve a Mikszáth Kálmán Horgászegyesülettel, a GAMESZ-szal és Balassagyarmat Város Önkormányzatával, maguk is aktívan részt vesznek az illegális hulladék felszámolásában.

Az Ipoly-part és a Springa domb megtisztítása közben, meg kell, hogy mondjam, gyomorforgató élményeket szereztünk. De aki ott volt és segített, egyrészt sokat tett a természeti környezetért, a városért, másrészt kiállásával sokat tett azért, hogy ebben a kérdésben a zéró tolerancia elvét tegyünk általánosan elfogadottá.

A közösség vezetője arra ösztönzi a tagokat, hogy legyenek figyelmesek a szépre, az értékesre, vegyék észre és méltányolják embertársaik mindennapi erőfeszítéseit. Ahogy Richárd fogalmaz, „Minden hivatás nélkülözhetetlen, minden dolgozó ember egy fogaskerék a gépezetben, melynek neve VALÓSÁG”. Ennek a gondolatnak a jegyében fotókkal és filmmel dokumentálja az apró fogaskerekek működését.

A Cserhát Különleges Mentőcsoport önkéntes munkájáról életfilm készült, a kórház, a GAMESZ, a hivatal dolgozóit, az élelmiszer eladókat vagy a városunkban szolgáló katonákat fotósorozatban örökítettük meg. Keserűség és piszkálkodás helyett inkább forduljunk egymás felé tisztelettel – ezzel ezt szeretnénk üzenni.

Kanyó Kinga