Hat hét alatt közel 200 köbméter illegális hulladék került összegyűjtésre Huszár Péter alpolgármester koordinálásával. A 3 millió forintos keretösszegből megvalósuló projektet a Városüzemeltetési Nonprofit Kft. teljesítette. Az Önkormányzat harcot hirdet a szemétlerakók ellen.

A kormány Tisztítsuk meg az országot! elnevezéssel programot hirdetett, hogy minél több illegális hulladéktól sikerüljön megszabadítani hazánk településeit. Városunk önkormányzata 3 millió forintot nyert a közérdekű pályázaton, amelynek keretében február első hétvégéjén megkezdődött az akció. Több mint 30 önkéntes fogott össze és 100 zsák (!) szeméttől tisztították meg a Springa-dombot.

– Nem volt megállás, a város több pontján folytak a munkálatok, mint például a Kövi Pál Sport Centrum környékén, az Ipolypart úton, Kóváron vagy a Május 1. út végén. A nagy mennyiségű hulladékot ezekről a területekről a megfelelő célterületre szállítottuk – tájékoztatott Huszár Péter alpolgármester.

Az összegyűjtés időszakában mostoha időjárásban, egy hétig tartó havazásban, mínusz 10-12 Celsius fokos hidegben zajlott a munka. A munkálatokat további körülmények is nehezítették.

– Az illegálisan lerakott hulladékokat nagy területen szétszórtan, az aljnövényzettel benőve, nehezen megközelíthető helyekről kellett begyűjteni. Az önkéntesek és minden közreműködő munkáját szeretnénk megköszönni ezúton is. Bízunk abban, hogy tavasszal az új fűvel együtt nem sarjadnak új illegális hulladékkupacok is – tette hozzá az alpolgármester.

Leszögezte, mostantól az eddiginél több energiát és erőforrást fordít az önkormányzat az illegális lerakókra, a problémás területekre hatékonyabban figyelnek, ennek érdekében például kamerákat is felszerelnek.

– Ez a történet a saját jövőnkről szól, gondoljunk csak gyermekeinkre és unokáinkra, milyen környezetet hagyunk rájuk? Ezért lépünk fel keményebben az illegális szemetelés ellen. Balassagyarmat a Legbátrabb Város, ahogyan 102 évvel ezelőtt a cseheket, úgy fogjuk a jövőben a szemetelőket is kiűzni városunkból! – hangsúlyozta Huszár Péter.

És nincs megállás

A közterület felügyelők lakossági bejelentés alapján mentek ki a hat hete teljesen megtisztított Springa-dombra. Az erdőben a képen látható látvány tárult a szemük elé: kartondobozok, újságpapírok, szemétkupacok, műanyag borosüvegek, ételmaradványok, nejlonszatyrok. Sikerült elcsípniük a két környékbeli férfit is, akik napközben itt ütöttek tanyát. Kis- és nagydolgukat is pár méterre végezték. Az eljárást megindították ellenük.

(szilágyi)