Görög Örs februártól kulcsszerepet tölt be a Nyírjes fejlesztési projekt lebonyolításában. Eddig környezetvédelmi tanácsadóként segítette a munkát, az Önkormányzat alkalmazásában azonban a projekt élére állt.

Az agrármérnök végzettségű szakember 14 évig állt az Ipoly Erdő Zrt alkalmazásában, a Nyírjesi Füvészkert és Vadasparkban végzett tiszteletre méltó és lelkiismeretes munkája közismert a város lakóinak körében. 2020-ban a Képviselő-testület egyhangú támogatásával kapcsolódott be a Nyírjes fejlesztési projektbe, amelyben nemcsak szakértelmével és hiteles személyiségével támogatja a beruházás sikerét, de az ő feladata a környezet- és természetvédelmi, valamint közösségi szempontok és érdekek egyeztetése is.

A projekt a közbeszerzési eljárás fázisában tart, a fejlesztések reményeink szerint az idén elkezdődnek. De már most látványos eredményeket tapasztal az, aki ellátogat a Nyírjesbe, hiszen az erdei út stabilizálásával a Nagy tó már kulturáltan körbe járható, és elkezdődött a zöldhulladék és a kommunális hulladék szállítása is, a terület egyre tisztább és rendezettebb.

Amint arról lapunkban korábban beszámoltunk, a projekt keretében parkoló, fogadó épület, vizes blokkok, büfé, információs pult, gyermekfoglalkoztató, vízi színpad és híd kerülnek kialakításra. Ezen kívül újabb kisebb projektek megvalósításával fokozatos és folyamatos fejlesztésekre kerül majd sor. 

A napokban kapott pozitív elbírálást a terepkerékpár pálya építése az Ipoly Erdő Zrt. beleegyezésével, így a terepbringások hivatalosan is használhatják majd a területet. A fejlesztések egyik sarkpontja, épp az, hogy az egyes közösségek legális és hivatalos keretek között élvezhessék a Nyírjes adta lehetőségeket, nem sértve egymás érdekeit sem. Az a célunk, hogy a kirándulók, a kutyások, a lovasok, a biciklisek, a futók vagy a horgászok és a kajak-kenusok egyaránt élvezhessék ennek a különleges területnek a szépségeit, értékeit. Az évtizedek óta történő illegális fürdőzést is szeretnénk törvényes mederbe terelni, a nagy projekt ad arra lehetőséget, hogy hivatalos szabad strandként használhassuk a Nagy tavat.

Az esetleges konfliktusok elkerülése érdekében általános működési rend kialakításán dolgoznak a szakemberek, ajánlott útvonalak kijelölésével, szemléletformálással igyekeznek új területhasználati gyakorlatot kialakítani.

A cél, hogy aki a Nyírjesbe látogat, az békében, konfliktusok nélkül tudja eltölteni a feltöltődésre fordított idejét, de ehhez a lakosság részéről alkalmazkodásra van szükség. Meg kell szoknunk, hogy egy kicsit másképp használjuk ezt a területet, mint ahogy eddig tettük, jobban odafigyelve egymásra és a természeti környezetre is. A Nyírjes nagy kincs, nagy érték a számunkra, mindannyian gyerekkorunk óta kötődünk a tájhoz, a szépségéhez, az atmoszférájához. Közös felelősségünk, hogy végre valóban Balassagyarmat gyöngyszeme lehessen, és valóban büszkék lehessünk rá, s végre véget érjen az elmúlt több mint egy évtized méltatlan stagnálása.

Kanyó Kinga