A Balassagyarmati Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozása miatt vádat emelt egy 36 éves nővel szemben, aki 2020 októberében Szécsényfelfalu és Endrefalva között gyorshajtása miatt tragikus balesetet okozott.

A vád szerint a nő 2020. október 11-én több alkalommal is vezette személygépkocsiját a Szécsényfelfalu és Endrefalva közti útszakaszon, amit előző nap annak tudatában vásárolt meg, hogy a hátsó lengéscsillapítók hibásak.

16:50 óra körül Endrefalva irányába haladt négy utasával a mindössze 4,1 méter széles, rossz minőségű, töredezett, kátyús, az esőzéstől egybefüggően nedves, vizes, helyenként sárfelhordással szennyezett úttesten. A megengedett jelentősen meghaladó, egyben az útviszonyokhoz, az út vonalvezetéséhez és az útburkolat állapotához képest egyaránt jelentősen eltúlzott, mintegy 120 km/h sebességgel haladt be egy enyhén balra ívelő útkanyarulatba. Ott erősen fékezett, ettől a jármű megcsúszott, majd a jobb oldalon lehaladt az úttestről, a vízelvezető árokfalának ütközve a levegőbe emelkedett, a hossztengelye körül többször átfordult és a lehaladás helyétől mintegy 70 méterre, az út szélétől mintegy 10 méterre, tetejével a szántóföldre csapódva állt meg.

A gépjármű pördülése során a bal hátsó ülésben utazó, becsatolt biztonsági övet nem viselő utas az ablaküvegen keresztül kiesett a járműből, majd a gépkocsi ráborult, így a fiatalkorú sértett a helyszínen elhunyt. A további utasok közül egy személy súlyos, két másik, valamint a vádlott könnyebb sérüléseket szenvedett.

A baleset oka az volt, hogy a vádlott a járművel jelentősen túllépte a számára megengedett legnagyobb haladási sebességet, ha ugyanis 90 km/h sebességgel haladt volna, úgy fékezés nélkül követni tudta volna az út vonalvezetését.

Ha a bal hátul ülő utas becsatolt biztonsági övvel rögzítette volna magát, a gépkocsi borulása során nem zuhant volna ki az utastérből, így valószínűleg a további utasokhoz hasonló sérülései jöttek volna létre, de nem halt volna meg.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség a vádiratban az elkövetővel szemben végrehajtandó fogházbüntetés kiszabását, valamint a közúti járművezetéstől eltiltását indítványozta.

Az ügyészség ún. „mértékes indítványt” is terjesztett elő, miszerint ha a vádlott a tárgyalás megkezdése előtt, az előkészítő ülésen beismeri a bűncselekmények elkövetését, őt a Balassagyarmati Járásbíróság halmazati büntetésként ítélje 1 év fogházra, továbbá tiltsa el a járművezetéstől 5 évre, valamint kötelezze a 357.460,- Forint bűnügyi költség megfizetésére.

Ezen eljárást gyorsító intézmény lényege, hogy ha a vádlott a bíróság előtt az ügyészség indítványának ismeretében beismerő nyilatkozatot tesz és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, a bíróságnak csak azt kell eldöntenie, hogy a beismerést elfogadja-e – ha igen, már az előkészítő ülésen ítéletet hozhat.