Korszerű, saját igényekre szabott és megfizethető családi ház megvalósításához nyújt segítséget a Nemzeti mintaterv-katalógus. Az otthonteremtési program részeként a tervdokumentációk ingyenesek.

Korszerű, saját igényekre szabott és megfizethető családi ház megvalósításához nyújt segítséget a Nemzeti mintaterv-katalógus.

Mintatervkatalógus.hu címen elérhető tervtárról Novák Katalin családügyi miniszter beszélt, ezzel is hangsúlyozva, hogy az ingyenes katalógus minden idők legnagyobb otthonteremtési programjának egyik fontos támogatási formáját is jelenti. Nem véletlenül, hiszen egy családi ház komplett megtervezése, építész(iroda) által elkészített tervdokumentációja akár több millió forintos kiadást jelenthet.

A katalógusban elérhető tervek felhasználása is jár némi költséggel: mivel minden építési teleknek megvannak az egyedi adottságai és minden településnek a saját arculata, a mintaterv adott helyszínhez igazításához szükséges építész tervező megbízása, sőt adott esetben további szakági tervezők – tartószerkezet-tervező, épületgépész és épületvillamossági tervező – közreműködése. Egy meglévő, az egyszerű bejelentés megtételére alkalmas terv adaptálása azonban lényegesen kevesebbe kerül, mint egy teljes tervdokumentáció elkészítése.

A tárban jelenleg mintegy negyven felhasználható terv érhető el, de a cél az, hogy idővel legalább száz terv közül válogathassanak az építkezni szándékozók.

A családokat alapvetően két élethelyzetben segítik a mintatervek: új családi lakóház építésénél vagy a Kádár-kockáknak is nevezett kockaházak teljes átépítésében. A folyamatosan bővülő Mintatervkatalógus.hu oldalon többek között az alapterület, a szobák száma, a családtagok száma, a család életmódja, a telek lejtése vagy a tetőforma szerint lehet keresni. A tervrajzok mellett látványtervek is segítenek, hogy az építkezni szándékozók jobban el tudják képzelni a leendő házat.