Gyászos évet írunk 2021-ben is, kimagasló tehetségek, kiváló emberek hagynak itt minket kortól, nemtől, hovatartozástól függetlenül. Sokakat magával ragad a covid „fekete keze”, szinte pillanatok alatt tűnnek a földi létből azok, akiket szeretünk és tisztelünk – mondja Baráz Ádám komponista, zongoraművész, aki Lachrymae, azaz Könnyek című zeneművét a világjárvány következtében elhunytaknak ajánlotta.

Az eredetileg Keönch Boldizsár emlékére, vonószenekarra komponált mű 2016-ban csendült fel először a balassagyarmati Nemzeti Muzsikustábor zenekari estjén. A négykezes átiratot az Artéria Galéria 2020. október 23-i ünnepi koncertjén hallhatta először a közönség az AlisAdam PianoDuo előadásában.

– Még aznap este elhatároztam, hogy ez a mű legyen a komolyzenei mementója a mi életidőnkben zajló szörnyűségnek, és örökre emlékeztessen bennünket az egész világot megrengető, furcsa háborúra – magyarázza alkotói szándékát a zeneszerző.

Nagypéntek a mély gyász és a böjt napja, a csend és hallgatás napja, melyben a tűz is kialszik. Az igaztalan ítélet, a kínzás, a halál és a temetés napja. Az oltár csupaszon áll, ahogyan a Golgota sziklatömbjei, amikor a Főpap bemutatta áldozatát a kereszt oltárán. De az utolsó szó Istené, és az utolsó nap nem nagypéntek, hanem húsvét, amikor a rossz elbukik, és az isteni rend, az élet és a szeretet legyőzi a halált, a káoszt és a gyűlöletet.

https://www.youtube.com/watch?v=Bp3w95hWDOA

(kanyó)