A bíróság a Balassagyarmati Járási Ügyészség indítványa nyomán letartóztatásba helyezte azt a 31 éves férfit, aki négy török állampolgárt kísérelt meg Németországba csempészni anyagi ellenszolgáltatás fejében.

A férfi cseh hatósági jelzéssel ellátott gépkocsiját 2021. március 28-án este Balassagyarmat belterületén rendőri ellenőrzés alá vonták. Az autót a 31 éves, magyar állampolgárságú, de cseh tartózkodási hellyel is rendelkező férfi vezette, rajta kívül azonban a gépjárműben utast is találtak a rendőrök, akik magyarországi belépési és tartózkodási engedéllyel nem rendelkeztek, személyazonosságukat török személyi igazolvánnyal igazolták.

A letartóztatott magyar férfi egy ezidáig be nem azonosított személlyel megbeszélve korábban Vecsésen vette fel gépkocsijába a férfiakat, akikről maga is tudta, hogy illegálisan tartózkodnak az országban, és Magyarország elhagyásához sem rendelkeznek megfelelő dokumentumokkal. Az utasok úticélja Németország lett volna.  A gyanúsított először Balassagyarmatra fuvarozta, ahol egy parkolóban kitette őket, amíg ő a szlovák-magyar átkelőhelyre ment annak érdekében, hogy az országból való kilépés feltételeit ellenőrizze. A rendőri intézkedésre akkor került sor, miután visszament a török állampolgárokért, akik ismételten beszálltak a kocsijába.

A gyanúsított a négy utasának az államhatár illegális átlépéséhez kísérelt meg segítséget nyújtani, fejenként 1000 euro ütötte volna a markát, ha a tervezett célállomásra, Drezdába érnek.

Az ügyészi indítvány alapján a Salgótarjáni Járásbíróság nyomozási bírája az embercsempészés bűntett kísérletével gyanúsított férfi letartóztatását a jelenlétének biztosítása, valamint a bizonyítás megnehezítésének megakadályozása érdekében egy hónapra elrendelte.