A Kormányzati Tájékoztatási Központ szerint várhatóan április 7-én, a szerda délelőtti órákban elérjük a 2,5 millió beoltottat.

Magyarország oltási rendje a terveknek megfelelően, Európában kiemelkedően teljesít. Az oltási folyamat az ünnepek alatt sem állt le, ennek köszönhetően várhatóan szerdára elérjük a két és fél millió beoltottat – írta közleményében a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

Ezt követően megkezdődhetnek a lazítások.

A kijárási tilalom ideje rövidül, este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszakra módosul, az üzletek reggel 5 óra és este 9.30 között lehetnek nyitva. Az üzletek, köztük a március 8-a óta zárva tartók újfajta, négyzetméter-alapú szabályok mentén ugyan, de nyitva lehetnek. Átlagosan tíz négyzetméterenként egy vásárló lehet az üzletben az új szabályozás szerint, a szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek, így kinyithatnak a fodrászok, kozmetikák és más szolgáltatók.

A vendéglátósok ugyanakkor még nem lazíthatnak, továbbra is csak az ott dolgozók tartózkodhatnak az éttermekben, kifőzdékben. Az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében, az ehhez szükséges időtartamig mehetnek be az éttermekbe a vendégek. A szállodák továbbra sem fogadhatnak vendégeket.

Az iskolák és az óvodák április 19-én nyithatnak, miután minden regisztrált pedagógus beoltásra került.