A Balassagyarmati Járási Ügyészség maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat egy 42 éves gödöllői sofőrrel szemben, mert balra kanyarodás közben nem adott elsőbbséget egy őt már előző motorkerékpárosnak, aki az ütközés után súlyos fejsérüléseket szenvedett, bukósisakja ugyanis nem volt becsatolva és lerepült a fejéről.

A vád szerint a gépkocsit vezető férfi 2019. március 24-én délután vezette személygépkocsiját a 21. számú főúton Salgótarján felé. Az 54. sz. kilométerszelvénynél 4-5 autó előtt haladva lassított, mert balra akart kanyarodni egy földútra. A bal oldali irányjelzőt működtetve a záróvonal mellé húzódott, közben a bal oldali visszapillantó tükörbe is belenézett, de nem látott a járműsort előző járművet.

Eközben a vádlott által feltartott járművek mögül érkező motorkerékpáros elhatározta, hogy a záróvonal ellenére a lassan haladó gépkocsik előzésbe kezd, és mintegy 90 km/h sebességgel megkezdte a manővert.

Amikor a vádlott elérte az útkereszteződés metszésvonalát, anélkül kezdte meg a tényleges balra kanyarodást, hogy akár a visszapillantó tükörbe tekintéssel, akár hátrafordulással meggyőződött volna a mögöttes forgalomról, noha a motorkerékpáros ekkor már látható lett volna a számára, így a személygépkocsi befordult, a motorkerékpáros pedig nekiütközött.

Az ütközés után a motorkerékpáros lezuhant járművéről, eközben fejéről lerepült a be nem csatolt bukósisak, melynek rögzítőcsatja már a balesetet megelőzően el volt szakadva. A férfi a földre csapódáskor maradandó fogyatékosságot eredményező koponyatörést és agysérülést is szenvedett, pedig ha a bukósisak a fején maradt volna, akkor lényegesen enyhébb sérülései keletkezhettek volna.

A baleset oka az volt, hogy a személygépkocsi vezetője a balra bekanyarodás előtt nem győződött meg arról, hogy balról járművének előzését másik jármű nem kezdte-e meg, de az eredmény bekövetkezésében közrehatott, hogy motorkerékpáros nem viselt becsatolt bukósisakot; a baleset bekövetkezésében pedig az, hogy a záróvonalat átlépve előzött.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség a figyelmetlen gépjárművezetővel szemben pénzbüntetés kiszabását indítványozta vádiratában, a rendőrség pedig a motoros ellen szabálysértési feljelentést tett az illetékes szabálysértési hatóság előtt.

városban.