Izgalmas zene, minőségi album: a Third Planet az egyik legtehetségesebb feltörekvő rockbanda, amelynek basszusgitáros frontembere a balassagyarmati Bernáth Kornél.

„1994-ben születtem, a Kiss Árpád általános iskolába jártam, amit nagyon szerettem, aztán a Mikszáth Kálmán gimibe rendészeti szakra, ami tök ironikus, mert inkább rendbontók voltunk, mint rendfenntartók. A Kerit nagyon imádtam, remek tanáraim voltak, mint Siroki Handó Ildikó osztalyfőnököm, Seres Ilona(angol), Szabó- Kohári Katalin (irodalom) és Horváth Anita, aki szavalni vitt minket, patronált, segített megérteni és megszeretni a művészetet. Úgy 17 éves lehettem, mikor egy nálam hagyott basszusgitáron játszva megszerettem a hangszert, és utólag olyan érzés, mintha ez indította volna el az én szellemi önállóságomat. A gitárra talalással egy időben nőttem fel annyira, hogy lettek céljaim, önálló gondolataim, és érzékenységem a világra.”

Szép lassan ügyesedett, kezdettől fogva a saját dalok szerzése volt a legizgalmasabb. Néha a középsiskola wc-ben, az órákról ellógva írta a számokat. Ekkor már biztos volt benne, hogy zenével akar foglalkozni.

„Jól sikerült az érettségim, volt egy emelt angolom is, így jelentkeztem az egyetemre, japán szakra. Mai napig nagyon izgalmas számomra a japán kultúra, és az az egy év, amit az egyetemen töltöttem, talán az egyik legjobb esztendő volt az életemben, de egy idő után már csak a dalaimat írtam a kollégium szárítószobájában, így odaálltam a tanárom elé és illedelmesen elmondtam neki, nem jövök többet, mert zenélni akarok. Pesten a turistautcán dolgoztam két évig, ahol külföldiekkel kellett kommunikálnom, és mellette tudtam gyakorolni és zenekari próbákra járni. Ekkor már létezett a Third Planet korai formációja. Aztán felvettek a Kőbányai Zenei Stúdióba basszusgitár tanszakra. Ez volt az a pont, amikor komolyabbra fordult a történet.”

Jelenleg végzős a kőbányai zeneiskolában, a Third Planet új albumát készíti gőzerővel, basszusgitárt tanít, és igyekszik fejleszteni magát a keverés, a produceri munka, éneklés és a hangszerelés terén is.

„A Third Planet 2018 nyarán alakult, októberben már készen volt 8 szám és adtuk a bemutatkozó koncertet. A XXII. Légrádi Antal Tehetségkutatón első helyezett lett a zenekar, én Újfalusi Gábor nevű kiemelkedő zenei tehetségeknek járó különdíjat kaptam. K11 Tehetségkutatón is elsők lettünk, itt nyertünk egy klipforgatást. Bekerültünk a Hangfoglaló program támogatott zenekarai közé. A Rózsabors című dalunk pedig 2020 Év Dala lett az Ígéretes Titánokon.”

Egy EP után jött a bemutatkozó album tavaly év végén, a lemezt a hangfoglaló program támogatásával sikerült elkészíteni, a fizikai formátumot pedig a Magyar Zeneműkiadónak köszönhetik. Még abban a szerencsés helyzetben voltak, tudtak lemezbemutató koncertet tartani, 200 fős közönség előtt a budapesti belváros szívében, elismerő visszajelzésekkel kísérve.

„ Pszichedelikus progresszív rockot játszunk, szinte az összes szöveget én jegyzem. Úgy dolgozom, hogy először a dalt írjuk meg, és én aztán a dalra a szöveget. Ilyenkor össze szoktunk ülni, és megbeszéljük, hogy kiből milyen érzeteket, képeket vált ki a dal, aztán én próbálom hármunk gondolatait egy szövegbe sűríteni. Számomra sokkal izgalmasabb, amikor a dalhoz igazodik a szöveg. Angolul éneklünk, mert erős törekvésünk az európai zeneiparba is betörni. De mostanában nagyon élvezem a magyar dalszövegírást, úgyhogy ki tudja?”

A járvány ugyan mindent felülír, de remélhetőleg már az alagút végén járunk. Gőzerővel alkotnak, megvan az új lemez dalainak váza, most azokat csiszolgatják.

„ Az év legfontosabb terve felvenni a második Third Planet lemezt, a harmadikat is megírni körvonalaiban, sokat gyakorolni és koncertezni majd, remélhetőleg. Nem tudok panaszkodni. Csodás családom van, szerető szüleim, jó barátaim, és olyan zenekartársaim, akikben bízhatok minden téren. Fontosnak látom ezeket a dolgokat megbecsülni, és azt is, hogy legyen az életben egy cél, amiért hajtunk, és amiben hiszünk, de ennek nem szabad átcsapnia abba, hogy semmivel nem tudunk megelégedni és mindig többet akarunk. Én erre próbálok törekedni. Talán a legnagyobb problémám az, hogy sokszor nem tudom, hol vannak a határaim, és nehéz megtalálnom a munka és a pihenés közti egyensúlyt. Ha előretekintek, mondjuk 5 év múlva szeretnék már legalább 5 Third Planet lemezt, sok koncertet, és szeretném, ha még több emberhez eljutna a zenénk.”

5 kedvenc előadó

Red Hot Chili Peppers – Ők talán a legfontosabbak, ugyanis Flea miatt kezdtem el basszusgitáron játszani. Nagyon tetszett, és amíg nem ismertem őt, fogalmam sem volt, hogy lehet így is játszani egy basszusgitáron.

Matt Corby – Ausztrál előadó, eszméletlen éneklés van, erős és szép dalokat ír, nagyon jó stílusban.

30y és a Quimby a remek szövegeik miatt.

Kiev – Amerikai zenekar, nagyon jó hangszerelés és hangzásvilág.

+ Maurice Ravel, és szinte az összes impresszionista zeneszerző.

5 kedvenc album

Fink: Perfect Darkness – Sok emlék kötődik hozzá, és egész egyedi világa van.

John Frusciante: Shadows Collide With People – Az RHCP gitárosának egyik szólólemeze, amely nagyon szép és nagyon érdekes, mert nem megszokott zenei elemet tartalmaz.

Punch Brothers: Who’s Feeling Young Now? – Progresszív bluegrass, autentikus country hangszerelés, csodás dalok, virtuóz. Ezt az albumot különösen a rajta található Kid A című dal miatt választottam, ami egy Radiohead feldolgozás, amit bármennyiszer meg tudnék hallgatni és legszívesebben mindenkinek megmutatnám a világon.

Weather Report: Heavy Weather – Legendás jazz album Jaco Pastorius félelmetes basszusgitározásával.

Led Zeppelin: IV – Ősenergia!!!

(szilágyi)