Összetartó nagy családként működik a Vitalitás SE kajak-kenu szakosztálya, ahol Ulveczki Edina értő gondoskodással egyengeti a lelkes gyermekek útját.

Nyolc éve kezdődött a Nyírjesben, miután Budapestről ideköltöztünk – kezd a nem hétköznapi történet mesélésébe Ulveczki Edina. – Néhány sportolóval indultunk, lapátot, mentőmellényt és egyes-páros hajókat hitelre vettem. Sokat jártunk túrázni a gyerekekkel, nyári táborokat szerveztem. Kiszámíthatatlan volt minden, egyik évben csatlakoztak új gyerekek, majd továbbtanulás miatt lemorzsolódtak többen. Nehéz volt, de mindig bizakodó és türelmes voltam. Hittem, hogy eljön az idő, amikor Balassagyarmat jóhírnevét öregbíthetjük majd egy eredményes csapattal. Könnyebbséget jelentett, hogy mindkét kisgyermekem csatlakozott a csapathoz, és a párom is támogatott az álmaim megvalósításában.

A nagy előrelépés 2018-ban történt, amikor már a Vitalitás SE szakosztályaként vettek részt versenyeken.

2019-ben már 26, egy évre rá pedig 45 igazolt versenyzőnk volt – emlékezik Edina. – A csapatlétszám emelkedésével az eredményesség is növekedett. 2019-ben 5 számban győzedelmeskedtünk síkvízen, majd 2020-ban már síkvízen és maratonon is tudtunk több első helyet és dobogós helyezéseket szerezni. Amit elterveztünk, mind véghez vittük. Sokat köszönhetek a páromnak, a Vitalitás SE vezetőinek, az önkormányzatnak és a szövetségnek is, hogy végig igyekeztek motiválni és segíteni.

Ebben a sportágban nagyon fontos szerep hárul a szülőkre.

Az edzőtáborokra és a versenyekre is együtt utaztunk – magyarázza a vezető -, eleinte drukkolni jöttek, majd egyre többen csatlakoztak a többnapos sátrazáshoz, ahol a versenyzés mellett a közös bográcsozás és sütögetés is belefért a programba. Igazi csapatépítő programmá vált, ma már ezeket az időket szinte nyaralásként élik meg. Egyre többet vesznek részt a kajakos életben, amíg az edzések zajlanak, sokan kijönnek olvasni, sportolni, kikapcsolódni. Nagyon fontos a segítőkész, együttműködő hozzáállásuk.

A járványhelyzet ellenére rendkívül eredményes évet tudhat maga mögött a fiatal szakosztály.

Tíz versenyen indultunk, mindegyikben lett bajnokunk és több dobogós helyezésünk is – összegez az edző. – Párosban, váltóban és négyesben is lett magyar bajnokunk. Ez azért is kimagasló eredmény, mert olimpiai sportágban, 400 m-es tavon készülve, 20 fős mezőnyökből jöttek ki győztesként sportolóink. Kiemelném Ódor Barnabást, aki háromszoros magyar bajnok lett, kifinomult technikai evezéséért különdíjat kapott Dónusz Évi, olimpiai bajnoktól. Párosban és váltóban Kruj Benedek húzott vele fantasztikusan, aki így szintén magyar bajnok lett. Az országos bajnok váltóban társuk volt még Kecskeméti Kamilla és Kovács Eszter. A szárnyaló maraton bajnok négyes tagjai volt még, Ódor Barnabás és Kruj Benedek mellett, Antalicz Botond és Kovács Kornél, de az előkelő 5. helyen végtett Pesti Anna Rozália. Idősebbek között országoson ezüstérmes lett váltóban Csábi Dorka, Ember Lili, Szádóczki Hanna. Nagy büszkeség ezen eredmények mellett, hogy minden évben több Jó tanuló Jó Sportoló kerül ki tőlünk.

Az elmúlt hetekben fontos események történtek a szakosztály életében.

Az önkormányzattól kaptunk egy új ingatlant, jelenleg ezt szépítgetjük – mondja Edina. – A horgászok visszatérésével, közös időbeosztásával kevesebb idő jut a tóhasználatra, így nyitnunk kellett egy másik bázis felé. Ez lett Magyarnándor, amely a tó hosszúsága miatt értékes felkészülési lehetőséget biztosít számunkra. Fontos mindkét bázis, hiszen a Nyírjesben nagyon jó technikázni, és a kisebbek felkészülésére is kiváló a tó, nem beszélve, hogy a városhoz közel van, így ide csak kibicikliznek a sportolóink. Viszont a nagyobbaknak nagyon kellett egy hosszabb evezési lehetőség, ez lett Nándor. Igyekeztünk minél többet a friss levegőn edzeni, eddig zökkenőmentesnek mondható a felkészülés. Tehetségesek és szorgalmasak a gyerekek, segítőkészek a szülők, a klub vezetése, a városvezetés, így bátran mondhatom, szép jövő előtt áll a szakosztály. Nem véletlenül tettük ki a molinót a bázisunk kapujára: kajak-kenu sport – életre szóló siker!

Ulveczki Edina 1981-ben született Budapesten. A Semmelweis Egyetemen szerezte meg kajak-kenu szakedzői diplomáját.

Sportolói pályafutása során mintegy háromszáz érmet nyert. Kajak-kenuban, sárkányhajóban, később fekvenyomásban többszörös országos bajnok és magyar válogatott. Kajak-kenuban nyert Világkupát, sárkányhajóban többszörös Európa- és világbajnok. Fekvenyomásban is szerzett világbajnoki címet.

2018-ban a legrangosabb megyei sportelismerésben, Bérczi Károly-díjban részesült, a gyarmati diáksportért végzett kiemelkedő munkájáért Balassagyarmat Közösségéért elismerést vehetett át. Középiskolai testnevelő tanárként dolgozik.

(szilágyi)

Fotó: Honti Attila