A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt azzal az 59 éves férfivel szemben, aki vállalkozása fejlesztése érdekében több millió forintot kért kölcsön barátjától, majd elérhetetlenné vált a számára.

A vádlott tagja volt a felesége által vezetett cégnek, annak 2017-ben történt felszámolásáig. 2016-ban egy régi barátjától 9.583.200 Forintot kért kölcsön, állítása szerint egy új üzem kialakítására, melyet készpénzben elismervény fejében át is vett, fedezetül pedig egy ingatlant, illetve a cégben fennálló tulajdonrészből történő kielégítés lehetőségét ajánlotta fel. Ígérete szerint a kölcsönt 2017 januárjáig fizette volna vissza, de a későbbiekben azonos feltételek mellett, 2017 májusáig történő teljesítési határidő kikötésével még két alkalommal kért kölcsön, összesen még 3.194.000 Forintot.

A vádlott azt a látszatot keltette, hogy a vállalkozás nyereséges, ezért is van lehetőség a bővítésére és az ezáltal termelt haszonból probléma nélkül vissza tudja majd fizetni a kölcsönt, a valóságban azonban ekkor már többeknek is tartozott, a cég eladósodott, végrehajtás és felszámolás alatt állt.

A vádlott a pénzt nem a beruházásra fordította, a sértett pedig hiába kérte, a kölcsönt nem fizette vissza, sőt elköltözött, a sértett számára elérhetetlenné vált.

A férfi valótlan képet festett a cég helyzetéről, és tudta azt is, hogy a biztosítékul felajánlott ingatlanra egy korábbi tartozás miatt elidegenítési és terhelési tilalom van bejegyezve, így az tovább nem terhelhető, ezáltal megtévesztette a sértettet, annak érdekében, hogy pénzhez jusson.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség az elkövetéskor büntetlen előéletű vádlottal szemben csalás bűntette miatt emelt vádat, vele szemben felfüggesztett szabadságvesztés és pénzbüntetés kiszabására, valamint arra tett indítványt, hogy a bíróság kötelezze őt a sértett teljes kárának megtérítésére.

Az ügyben első fokon a Balassagyarmati Járásbíróság hoz döntést.