A Balassagyarmati Járási Ügyészség közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat egy 22 éves férfival szemben, aki 2020 nyarán egy özönvízszerű eső után gyorshajtás miatt okozott súlyos balesetet.

A vád szerint a férfi 2020. július hó 17-én 19:10 óra körül a korábbi özönvízszerű esőtől vizes burkolatú úttesten Balassagyarmat felől Ipolyszög irányába vezette személygépkocsiját. Az erőteljesen balra ívelő ún. “Kóvári kanyarba” a megengedett 50 km/h sebességet jóval meghaladó, egyben az út vonalvezetéséhez és az útburkolat állapotához képest is eltúlzott, 72-77 km/h sebességgel haladt be, ezért a jármű megcsúszott, sodródva áttért a záróvonalon és egy szemből szabályosan érkező személygépkocsinak ütközött.

A baleset következtében a szemből érkező autó jobb első ülésében utazó utasa bordatörést szenvedett, a gépjárművek pedig súlyosan megrongálódtak.

Az ügyben kirendelt igazságügyi műszaki szakértő szerint ha a gépkocsivezető a megengedett sebességgel, vagy akár 60 km/h sebességgel haladt volna be az útkanyarulatba, menetstabilitásának elvesztése nélkül tudta volna a kanyar ívét követni, de a 72-77 km/h sebesség ezt már nem tette lehetővé.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt nyújtott be a vádiratot a gyorshajtó ellen – aki két éve szerzett jogosítványt, de már kétszer is bírságolták közlekedési szabálysértések miatt – a Balassagyarmati Járásbíróságon. Ebben pénzbüntetés és közúti járművezetéstől eltiltás büntetés kiszabását indítványozta, továbbá indítványt tett a nyomozás során felmerült 162.140 Ft bűnügyi költség vádlott által történő megfizettetésére is.