TISZTELT INGATLANTULAJDONOSOK, ÉPÍTKEZŐK, ÉPÜLETFELÚJÍTÓK, ÉPÍTÉSZTERVEZŐK!

A gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásának elindulásával, illetve az épületenergetikai előírások változásával és az épületeinkkel szemben támasztott elvárásaink szigorodása miatt a homlokzati hőszigetelések, felújítások, tetőfelújítások és nyílászárócserék időszakát éljük. Ezek a munkálatok általában önmagukban nem építési engedély köteles tevékenységek és nem vonatkozik rájuk a lakóépületek építésének egyszerű bejelentési eljárása sem, így sokakban fel sem merül, hogy vannak előírások, amiket szükséges betartani ezekben az esetekben is.

Sokan úgy kezdenek bele ezekbe az átalakításokba, felújításokba, hogy előzetesen nem tájékozódnak azokról az előírásokról, amelyeket Balassagyarmat Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2018.(V.28.) számú, a Településkép védelméről szóló rendelete (TKR) tartalmaz.

A településképi bejelentési eljárás elmulasztása, a TKR előírásaival ellentétes anyag-, szerkezet-, és színválasztás településképi bírságot, illetve akár az eredeti állapot helyreállítási kötelezettségét is vonhatja maga után.

Továbbá a fenti rendelet előírja, hogy ugyancsak településképi bejelentési eljárás lefolytatására van szükség többek között az épületek rendeltetésének megváltoztatása, illetve a rendeltetési egységek darabszámának megváltozása esetén, valamint a reklámok elhelyezéseknél és még más építési tevékenységek esetében is.

Kérjük ezért, hogy építési tevékenység, épületfelújítás, reklám elhelyezés esetén tájékozódjon a hatályos településképi előírásokról, kétely esetén a Településfejlesztési, Városüzemeltetési, Vagyongazdálkodási Hatósági Osztályon az 505-981 telefonszámon kaphat felvilágosítást!

Az említett rendelet teljes tartalma megtalálható:

http://kozadat.balassagyarmat.hu/wp-content/uploads/rendeletek/2018/19-18.pdf

mellékletek:

http://kozadat.balassagyarmat.hu/wp-content/uploads/rendeletek/2018/19-18m1.pdf

http://kozadat.balassagyarmat.hu/wp-content/uploads/rendeletek/2018/19-18m2.pdf

http://kozadat.balassagyarmat.hu/wp-content/uploads/rendeletek/2018/19-18m3.pdf

http://kozadat.balassagyarmat.hu/wp-content/uploads/rendeletek/2018/19-18m4.pdf