Virtuális gyárlátogatást tettek a napokban Riminiben, az SCM Group gyárában a balassagyarmati asztalos-tanulók. Az olaszországi tanulmányúthoz a szakmai fiatal képviselői angol nyelvű idegenvezetést kaptak, s a világszintű asztalosipari gépgyártó-üzemben minden munkafolyamatot megmutattak nekik.

A Nógrád Megyei Szakképzési Centrum tanulói a duális képzés keretében általában cégeknél teljesítik a szakmai gyakorlatokat, de az iskolai tanműhelyekben is széles kitekintést nyerhetnek a piaci környezetre.

Pandémia idején sem szerettek volna ezzel a jó gyakorlattal fölhagyni, ezért döntöttek úgy az NMSzC Szondi György Technikum és Szakképző iskolában, hogy az on-line oktatás tapasztalatait a gyakorlati oktatással ötvözik. Az asztalos szakmát tanulók szakoktatójuk, az erdélyi származású Abrudán István vezetésével így jutottak el egy váci asztalosipari gépkereskedő, az ANEST Group közvetítésével az olaszországi gépgyártóhoz.

A Riminiben tartott asztalosipari nyílt napon a balassagyarmati diákok csiszolásból egy kisebb kurzust is kaptak, s olyan csúcstechnológiákat ismerhettek meg a famegmunkálásban, amelyek az asztalos szakmához kapcsolódó területeken nagy hatékonysággal, és a környezetkímélő módon alkalmaznak. – Nem pusztán videókat néztünk, diákjaink kérdezhettek, s volt, hogy az őket jobban érdeklő munkafolyamatokat kérésükre újra megmutatták – közölte a sokéves asztalosi munkatapasztalattal rendelkező Abrudán István.

A Szondiban tanuló asztalosok közül mindhárom évfolyamról volt érdeklődő az olaszországi tanulmányútra, szeptembertől egyébként ebben a tanintézetben hat asztalos és tizenegy ács tanuló kezdi majd el tanulmányait.