Immáron negyedik éve április 30-a a Magyar Film Napja, ilyenkor a magyar film gazdagságát ünnepeljük. Idén a jeles dátum különlegesebb, hiszen éppen 120 éve történt, hogy április 30-án az Uránia Tudományos Színházban bemutatták az első, már játékfilmes elemeket is tartalmazó magyar filmalkotást, A tánczot.

Április 30-án ünnepeljük a 120. évfordulóját annak, hogy elkészült az első megrendezett magyar film, A Táncz. Azóta minden időszakban kiemelkedő filmes tehetségek alkottak, akik hazai vagy nemzetközi pályájuk során világhírűvé tették a magyar filmet. A Nemzeti Filmintézet kezdeményezésére a televíziók és a streaming szolgáltók is csatlakoztak a közös ünnepléshez, ennek köszönhetően 100-nál is több kiváló magyar filmet nézhetünk tévében és online.

Az első megrendezett, dramatizált jeleneteket tartalmazó mozgóképünkből csak fotók maradtak fenn, de azóta számos kiemelkedő magyar film készült, melyek legjobbjait péntektől műsorra tűzi az RTL, a TV2, a közszolgálati televízió csatornái, az ATV, a HírTV és az HBO. Magyar filmekkel ünnepel a Netflix, az HBO GO és a Cinego is.

FILMIO-n 15 felújított klasszikus lesz ingyenesen nézhető.

Az RTL május 1-jén a BRAZILOK-at tűzi műsorra, a közönségkedvenc vígjátékban egy egész magyar falu sport lázban ég, miután kiderül, hogy egy titokzatos milliomos úgy döntött, szülőhelye legjobb focistáit kiutaztatja Brazíliába, este pedig a négy Magyar Filmdíjjal kitüntetett ROSSZ VERSEK televíziós premierje lesz.

A hétvége minden estéjén magyar filmek lesznek a TV2-n: a Kovács Lajos, Kulka János, Scherer Péter főszereplésével készült akció-vígjáték, az ARGO 2, Koltai Róbert szívmelengető vígjátéka, a SOSE HALUNK MEG, a PAPPA PIA és Bacsó Péter maró szatírája, A TANÚ. A Moziverzum csatornán látható lesz a világhírű magyar mentőkutya ihlette családi film, a MANCS, a Kovács Patrícia és Fenyő Iván főszereplésével készült 9 ÉS ½ RANDI és A PÁL UTCAI FIÚK filmváltozata, mely az első magyar Oscar-díj jelölt volt, továbbá Jankovics Marcell nagyszabású JÁNOS VITÉZ feldolgozása.

A közmédia is gazdag programkínálattal készül. A Duna Televízió szinte egész nap magyar filmeket vetít, köztük a magyar filmtörténet legbájosabb klasszikusát, a MESEAUTÓ-t és premierként Mészáros Márta legutóbbi rendezését, az AURORA BOREALIS-t. Az M5-ön látható lesz a Törőcsik Mari és Darvas Iván főszereplésével készült felejthetetlen Makk Károly-film, a SZERELEM és az Oscar-díjas SAUL FIA, valamint válogatás a magyar animáció gyöngyszemeiből. A Duna World-ön újra lehet nézni az Oscar-díjas MEPHISTO-t és minden idők egyik legnézettebb magyar filmjét, a MÁGNÁS MISKÁ-t, míg az M2 Petőfi TV-n a világhírű magyar egérügynök, Grabowski kalandjain izgulhatunk a MACSKAFOGÓ-val. Az M2 gyerekcsatornán többek között MEKK ELEK, FRAKK, SÜSÜ, a MÉZGA CSALÁD, a KUFLIK és BOGYÓ ÉS BABÓCA szórakoztatják a kicsiket.

Az ATV-n Koltai Róbert vígjátéka, az 50-es éveknek görbe tükröt állító CSOCSÓ, AVAGY ÉLJEN MÁJUS ELSEJE! lesz látható. A HírTV a Sinkovits Imre parádés főszereplésével készült „tiszteletlen” vígjátékot, A TIZEDES MEG A TÖBBIEK-et vetíti.

Az HBO is ünnepi magyar filmkínálattal készül, műsorra tűzi a közelmúlt legsikeresebb fekete komédiáját, a DRAKULICS ELVTÁRS-ot és a SEVELED című közönségkedvenc rom-komot Tenki Rékával és Mészáros Bélával a főszerepben. A Cinemax Magyar Film Estet tart az APRÓ MESÉK-kel, a VALAN-nal és a FOMO-val és 2020 legnézettebb magyar vígjátéka, a PESTI BALHÉ tévés premierjével.

Ingyenesen­ elérhető lesz péntek reggeltől egész hétvégén 15 felújított, felejthetetlen magyar filmklasszikus a Nemzeti Filmintézet által indított streaming szolgáltatón, a FILMIO-n. Az ünnepi kínálatban lesz többek között a HYPPOLIT, A LAKÁJ, a SZINDBÁD, az egyetemes filmművészetet megújító SZEGÉNYLEGÉNYEK, az Oscar-jelölt BIZALOM, az Oscar-díjas SAUL FIA és az 1984-es Los-Angeles-i animációs olimpián minden idők legjobb 50 alkotása közé választott FEHÉRLÓFIA.