A rezsicsökkentés óta 54 százalékkal csökkent a hátralékos fogyasztók száma, a lakosság össztartozása 59 százalékkal lett kevesebb. A magyar fogyasztók ma is a legkedvezőbb árat fizetik egész Európában az áramért és a gázért.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) friss adatai szerint a rezsitörvény elfogadásával 2013-ban csökkent az áram-, a földgáz-, a távhő- és a víziközmű-szolgáltatás lakossági ára, összességében 25 százalékkal.

Mivel ezeket az árakat azóta is sikerült tartani, európai összehasonlításban a magyar fogyasztók ma is a legkedvezőbb árat fizetik az áramért és a gázért. Ennek eredményeként a lakossági és nem lakossági közműtartozások összege jelentősen csökkent, ahogy a tartozást felhalmozók száma is.

Földgázszámlája kiegyenlítésével több mint 650 ezer lakossági fogyasztó volt késedelemben 2013 végén, mára ez a szám csaknem megfeleződött. A földgázszolgáltatók saját könyvelésében szereplő lakossági kintlévőség 26 milliárd forint volt 2013 végén, ma 7,8 milliárd. Ezek a tendenciák a villamosenergia- és a távhőszektorban is megfigyelhetők – jelezte a MEKH.

Csaknem 1,4 millió lakossági fogyasztó esett késedelembe a villamosenergia-számla kifizetésével 2013 végére, tavaly év végére azonban ez a szám kevesebb mint a felére, 660 ezerre csökkent. A lakossági szolgáltatók által nyilvántartott tartozás összege is a felére esett, 27-ről 13 milliárd forintra. A nem lakossági fogyasztók tartozása még nagyobb arányban, közel 55 százalékkal csökkent, 18,5 milliárdról 8,3 milliárd forintra.

A távhőszektorban a lakossági hátralékosok száma 167 ezerről 150 ezerre mérséklődött, az általuk felhalmozott tartozás azonban közel a felére csökkent, 14,5 milliárdról 8,1 milliárdra. A nem lakossági hátralékosok száma 12,4 ezerről 8 ezerre csökkent, az össztartozásuk pedig 55 százalékkal lett alacsonyabb, 4,2 milliárd helyett 1,9 milliárd forint – közölte a MEKH.