Felavatták a Kerékpáros Emlékoszlopot az 1. Kerékpár Múzeum előtt, Sztancsik József figyelemre méltó ötlettel állt elő. 

Május 15-én, szombaton került megrendezésre a Közlekedési Kultúra Napja városunkban.

A gyerekeknek és a felnőtteknek kínált élménydús programok – retro autókiállítás, térbitorló motorozás, e-bike bemutató – mellett felavatásra került a Kerékpáros Emlékoszlop, amely a biciklivel balesetet szenvedettek emlékére készült. A rendezvény helyszínéül az országban egyedülálló 1. Kerékpár Múzeum szolgált.

Az ünnepi műsort Sztancsik József, Balassagyarmat város díszpolgára, az emlékoszlop alkotója konferálta fel: – Ezt a napot a balesetmentes közlekedés napjának nevezzük, és feltett szándékunk, hogy Balassagyarmat kerékpáros zarándokhely legyen!

Csach Gábor polgármester köszöntötte a jelenlévőket, majd Fábri István, a Gyarmati Színkör tagja szavalt.

Révész Máriusz kormánybiztos a balesetmentes közlekedés fontosságát hangsúlyozta, mint elmondta, azon dolgoznak, hogy az országban minimálisra csökkentsék a közlekedési balesetek számát, ennek érdekében azonban jobban figyelnünk kell egymásra.

Olexa Miklós, a Múzeum alapítója ismertette a napi programkínálatot, majd sor került az emlékoszlop felavatására, amely a kerékpáros balesetekben elhunytaknak állít emléket.

Ezt követően a résztvevők elhelyezték az emlékezés koszorúit. Az ünnepségen többek között megjelent dr. Szabó Sándor kormánymegbízott, Balla Mihály országgyűlési képviselő, Skuczi Nándor, a megyei közgyűlés elnöke is.

Zábrádi Dorottya

Sümegi Tamás fotói