Orion rádió, szamovár, matrjoska – többek között ezek a régiségek is megtalálhatóak a Szabó Lőrinc Általános Iskola nemrég nyílt tárlatában. A nyolc évfolyamos iskola a 25 éves jubileuma alkalmából egy nem mindennapi online időutazásra invitálja a kicsiket és a nagyokat. Bacsúr Szilvia intézményvezetőt kérdeztük a kiállítás tudnivalóiról.

  • A járványügyi rendelkezések miatt eddig nem fogadhattunk látogatókat, de szerettük volna megmutatni szélesebb körben is a gazdag gyűjteményünket – kezdi mondanivalóját a kiállításban aktívan résztvevő igazgatónő. – Tavaly az online oktatás idején a technikai és NOKS dolgozókkal nagy szelektálást tartottunk az iskola padlásán, ahol a három elődiskola holmijai is felhalmozódtak. Sok olyan értékes dologra, emlékre bukkantunk, amit sajnáltunk kidobni, ekkor született meg a kiállítás ötlete. A tanév elején Pásztor-Bede Diána, iskolánk új testnevelőtanára, önként magára vállalta a tárlat összeállítását. Főleg a felső tagozat tanulói, kiemelten a 6.b osztály vállalt kulcsszerepet a kiállításhoz kapcsolódó feladatokban. A sokszínű gyűjteményből kiemelkedik a játéksarok. Ennek kialakításában sokat segített Almási Zoltán a 200-300 darabból álló játékgyűjteményének nagylelkű felajánlásával. Ezek a játékok a világ minden tájáról néznek ránk a vitrinből és mindenki ismét gyermekké válik, amikor megcsodálja a babákat, kisautókat és egyéb érdekes múltbéli játékszereket. A „Retró” kiállítás látogatása a járványügyi szabályozás függvényében lehetséges. Örömmel fogadunk majd egyéni és csoportos látogatókat is. Belépőt nem szedünk, de önkéntes felajánlásokat az alapítványunk javára szívesen fogadunk. Többnyire a diákjainkkal szeretnénk a vezetést megvalósítani – osztotta meg nagy büszkeséggel gondolatait Bacsúr Szilvia.

A tárlat a 2021-es naptári évben látogatható, egyénileg reggel 8 órától délután 16 óráig, a csoportok fogadására előzetes bejelentkezés szükséges. Várnak minden érdeklődőt, nosztalgiázni vágyót sok szeretettel.

https://www.youtube.com/watch?v=ZfhqiUN_WXM

Zábrádi Dorottya