A megye egyik legfontosabb vállalkozása a 25 éve alakult DELTA-TECH Kft., amely a balassagyarmati székhely mellett bátonyterenyei telephellyel és győri kutatási-fejlesztési központtal működő, saját tervezésű célgépeit, gyártó-, szerelő-, és csomagolósorait többek között Németországba, Franciaországba, Oroszországba, az USA-ba, Mexikóba, Kínába, Japánba, Brazíliába szállítja, partnerei között található az Audi, a Suzuki, a Bosch, a Paksi Atomerőmű. Oravecz Tibor ügyvezetővel beszéltünk a magunk mögött hagyott nehéz időszakról.

Mennyi ideig állt le a cég? 

Teljesen nem tudtunk leállni még a legkritikusabb időszakban sem, tavaly novemberben, amikor több megbetegedés is volt a cégnél. Volt olyan vevőnk, aki nem tudta eltolni a közös projektünk átadás-átvételi dátumát még pár héttel sem, így azok a kollégák folytatták a szerelési munkákat a telephelyen, akik nem betegedtek meg. Az iroda a tavalyi év folyamán kétszer is home office üzemmódban működött.

Mi okozta a legtöbb nehézséget? 

A kapacitásaink megfelelő kihasználása és a szakemberek hiánya.

Mi most a helyzet? 

Az elmúlt hetekben több nagyobb megrendelés is érkezett, már most látjuk, hogy szeptemberig 100 százalékosan ki lesznek használva a kapacitásaink a jelenleg futó projektekkel. A meglévő vevőink mellé az idén 2 új vevő projektjét is sikerült megnyernünk.

Hogyan tekintenek az elkövetkező hónapok elé?

Pozitívan nézünk előre, mint mindig, máshogy nem is tehetnénk. A tavalyi évben betervezett telephelyi fejlesztéseinket sem halasztottunk el, a tervek szerint kiviteleztünk mindent. Már 2 éve megvásároltuk a Balassagyarmati Ipari Parkban a szomszédos telephelyet. Az új telephelyen lévő épület átalakításával elértük, hogy tovább bővüljünk, mivel a gyártóműhelyt a CNC és hagyományos megmunkáló gépeinket és a hegesztő műhelyünket átköltöztettük a felújított épületbe. Idén március elejétől már az új  műhelyben folytatjuk a megtervezett gépek alkatrészeinek gyártását. A távlati tervekben további fejlesztéseket is tervezünk, a fejlesztésekhez új kollégák jelentkezését is várjuk, elsősorban villamos területre. Mindezek mellett plusz egy CNC gép beszerzését is tervezzük az új megmunkáló műhelyünkbe. Fontosnak tartjuk azt is, hogy a kollégák a munkahelyi környezetben is otthon érezzék magukat, ezért tavaly a balassagyarmati telephely egy szabadidős rekortán burkolatú futball és kosárlabda pályával bővült, valamint egy kerti pihenő rész került kialakításra a megnagyobbodott telephelyen. Mindezeken túl reméljük, hogy a vevőinket sem rendíti meg ez a rendkívüli helyzet, és a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően továbbra is tervezhetjük és gyárthatjuk az új termékeikre a szerelő és gyártósorokat.

Mivel a vírus nem tűnik el, együtt kell élnünk vele, mi az elmúlt bő esztendő legfőbb tanulsága? 

Úgy gondolom, hogy mindenki jóval bizonytalanabbak és sérülékenyebbnek érzi magát mind a magán, mind az üzleti életben. Az idén látjuk, hogy a legfontosabb, hogy tudjunk alkalmazkodni és minden felmerülő nehézségre rugalmasan tudjunk reagálni.

Mit mondhatunk, a járvány mennyire érintette a DELTA-TECH-et? 

Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert bár nem került el minket a betegség, újra teljes létszámmal üzemelünk, és a megrendelésink sem csökkentek tavaly olyan mértékben, hogy kollégáktól kellett volna megválnunk. Tavaly ünnepeltük a cégünk fennállásának 25. évfordulóját, amit sajnos a járvány miatt nem tudtunk a szokott módon a partnereinkkel együtt megünnepelni, de cégen belül azért tartottunk egy csapatépítő programmal egybekötött egész napos rendezvényt. A jeles napra a műszaki szakemberekből még egy zenekar is összeállt, hogy meglepjék a kollégákat a DELTA-TECH dal előadásával.

(szilágyi)