Az iskolakertek, más néven a tanulás „égig érő tantermei” egyre fontosabb szerepet töltenek be az oktatásban. Fő céljuk a fenntarthatóságra nevelés, az egészséges életmód hirdetése, a valóságra épülő, tapasztalati, cselekvésorientált tanulás. Ebben a tanulási módszerben a Balassagyarmati Szabó Lőrinc Általános Iskola élenjáró. Bacsúr Szilvia intézményvezető válaszolt kérdéseinkre a témához kapcsolódóan.   

  • A város iskolái közül mi rendelkezünk a legnagyobb és legszebb zöld területtel, melyet jobban ki szerettünk volna használni. Iskolánk kertvárosi területen helyezkedik el, számos vidékről, a környék kistelepüléseiről bejáró tanulónk is van – kezdi tájékoztatását Bacsúr Szilvia intézményvezető. – A fenntarthatóság témakörében fontosnak tartjuk, hogy diákjaink ne csak elméletben, hanem a mindennapi gyakorlaton keresztül ismerkedjenek meg környezetükkel. Tudniuk kell, hogyan tehetik hasznossá a kiskerteket, élhetőbbé és gazdaságossá lakókörnyezetüket. Manapság sok kertben csak füvesítenek, nem alakítanak ki zöldséges kertet. Ösztönözni szeretnénk a gyerekeket, hogy ne idegenedjenek el a szabad levegőn végzett hasznos kerti tevékenységektől. Így is lehet a mozgásszegény életmódon javítani és egyben sokat tehetünk az egészségesebb életmódért. Magaságyásokat készítettünk az újrahasznosítás érdekében raklapokból. A legnehezebb a jó minőségű termőtalaj beszerzése volt. Mivel iskolánk udvarának talaja nagyon rossz minőségű, kavicsos – a korábbi építkezésektől „örököltük” – ezért volt szükség talaj beszerzésére. Szerencsére egyik régi diákunk, Mikle Péter segítségével sikerült, aki ennek költségeit is fedezte. A vállalkozó osztályok már elültették a magokat és a dughagymát, paradicsompalántát is fogunk még ültetni. Nyáron minden osztály 1-2 napot vállal és hetente gyomlálják a veteményt. A locsolásban a technikai személyzet is besegít a nyári időszakban.

A „szabadtéri laboratórium” fejlesztése, benépesítése már elkezdődött a meggyfák és szederbokrok ültetésével. Az eltökélt tanulók és dolgozók célja még több ágyás készítése, az iskolakert felvirágoztatása, gyümölcsfákkal, bokrokkal való betelepítése.

Zábrádi Dorottya