Sikeresen lezárult „A te gyermeked is lehet cukorbeteg!” – összefogás a diabéteszes gyermekekért project a Lamenda Alapítvány szervezésében.

  • A gyermekkori diabétesz vagy cukorbetegség a leggyakoribb krónikus gyermekbetegség, mely egyre több és egyre fiatalabb korosztályt érint Magyarországon is – nyilatkozta Vartik Melinda, a Lamenda Alapítvány kuratóriumi elnöke. – Az 1-es típusú diabétesszel diagnosztizált gyermekek száma az utóbbi 20 évben megháromszorozódott. Ez a betegség a Balassagyarmati kistérséget sem kerüli el, több ismerős körében felmerült a probléma, hogy itt, a környéken nem alakult még ki a gyermek diabéteszes közösség, melyre szükség lenne.

Az elnökasszony elmondta, a most véget ért project – amely a TESCO támogatásával valósult meg – célja volt, hogy érzékennyé tegyék a diabéteszes gyermekek környezetében élőket a probléma iránt, megkönnyítsék a diabéteszes gyerekek közösségi fogadását, valamint felkészítsék a pedagógusokat a diabéteszes gyermekek fogadására.

  • Balassagyarmaton egy általános iskola 2 osztályában érzékenyítő foglalkozások tartottunk az 1-es típusú diabétesszel kapcsolatban. Több mindent tettünk: pedagógusok, óvodapedagógusok részvétele Online diabtanodán a Szurikáta Alapítvány által szervezve, a helyi közösségben lévő 15 család részére ajándékcsomag, melyben szénhidrát csökkentett vagy alacsony szénhidrát tartalmú termékek találhatók, a városban lévő általános iskolák és óvodák részére, okostányér játék készítése és átadása. Emellett gyermekeknek és szülőknek az Egy csepp figyelem alapítvány által készített ismeretterjesztő anyagokat adtunk – zárta mondandóját Vartik Melinda kuratóriumi elnök.