Elbúcsúzhatunk az egyszer használatos műanyagok nagy részétől, július 1-jétől már nem hozhatók forgalomba.

Tilos lesz bizonyos egyszer használatos műanyag termékek forgalomba hozatala július 1-jétől – az EU előírásainak megfelelően.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint a tilalom a fültisztító pálcikára, az evőeszközökre, tányérra, szívószálra, italkeverő pálcikára, továbbá a léggömbökhöz való pálcikára is vonatkozik. Emellett tilos lesz a polisztirolból készült, habosított ételtároló dobozok forgalmazása is, amit jellemzően az elvitelre vásárolt ételekhez, italokhoz adnak. Más típusú műanyag dobozokat viszont lehet majd e célra használni.

Nem szabad fogalmazni az oxidatív úton lebomló (az idővel apró darabokra hulló) műanyag csomagolásokat, amelyek hagyományos műanyagok felhasználásával készültek.

Egyes műanyag zacskókat is érint a szigorítás, amelynek kialakítása során figyelembe vették a lakossági szokásokat és az iparági észrevételeket is. Ez alapján betiltják az olyan egyszer használatos, könnyű zacskókat, amelyekből jelentős mennyiség fogy – itt a pénztáraknál vásárolható vékony, füles szatyrokról van szó, eltekintve a biológiailag lebomlóktól.

Ezek helyettesítésére létezik tartós, többször használható, illetve környezetbarátabb termék.

Ugyanakkor az élelmiszer-pazarlás csökkentésére és az élelmiszer-biztonságra figyelemmel nem korlátozzák a nagyon könnyű, a zöldség-gyümölcs és a húsáru csomagolására használt zacskókat, ám azok környezetvédelmi termékdíja jelentősen növekszik. A kilogrammonkénti ár a jelenlegi 57 forint helyett 1900 lesz, ami a lakossági fogyasztókra nézve azt jelenti, hogy a zacskók darabja átlagosan öt forintba kerül majd. A kormány az intézkedéstől azt várja, hogy ez ösztönzi majd a vásárlókat a takarékos felhasználásra, illetve a tartós, környezetbarát helyettesítő termékek használatára. Ilyenek a már most is széles körben ismert hálós, akár műanyagból, akár textilből készült tasakok.

Lényeges részlet, hogy a jogszabály az első alkalommal történő belföldi forgalmazást tiltja. Vagyis amit a határidőig elad a gyártó vagy az importőr, azt a kereskedő még forgalmazhatja, tehát a tiltólistán lévő termékek készletei használhatók július 1-je után is.

Speciális termékkör az egyszer használatos műanyag italospoharak és fedelük, ezeket 2023. január 1-jétől tiltja a jogszabály, időt hagyva az iparágnak alternatívák kidolgozására.

Megmarad a lehetőség az egyszer használatos termékek forgalmazására, de azok anyagának környezetbarátnak, komposztálhatónak kell lennie, például papírnak, fának, bambusznak vagy cukornádnak.