Hagyományaihoz híven Szondi-napokat tartottak az NMSZC Szondi György Technikumában és Szakképző Iskolában. A balassagyarmati intézmény idén ünnepeli fennállásának 140. évfordulóját, a jubileumra egy rendezvénysorozattal emlékeznek meg, ennek nyitánya volt a mostani, két napos eseménysorozat.

Ötven diák jutalomkiránduláson vehetett részt a drégelypalánki Szondi-várban, ahol megkoszorúzták a névadó emléktábláját – számolt be a programokról az NMSZC Szondi György Technikum és Szakképző Iskola igazgatója. Tanka Ágnes hozzátette: hagyományaiknak megfelelően az első napot sportversenyekkel kezdték, a diákok lábteniszben, pingpongban, csocsóban, dartsban, kosárra dobásban, tollaslabdázásban, kötélhúzásban és az akadálypályán mérhették össze tudásukat.  A pandémiával járó bezártság után mindenki felszabadultan, jó kedvvel vett részt a sportprogramokon.

A rendezvény másnapján emlékműsort adtak elő az intézmény előkertjében álló Szondi-szobornál, melynek alkotója a balassagyarmati, Kossuth-díjas Párkányi Raab Péter. Majd az iskola színpadán mutatták be a tanulók a produkciójukat, s pódiumbeszélgetéseken vehettek részt, melynek vendégei egykori szondis diákok voltak.

A Szondi-napokra előzetes feladatok között szerepelt a kupakgyűjtés is, amit egy rimóci beteg kislány gyógyítása céljából tervezett az iskola. A diákok közel 30 kg műanyagkupakot gyűjtöttek – mondta Tanka Ágnes, aki örömmel konferálta fel az iskola egykori diákját, az énekes Szatmári Orsolyát. Orsi örömmel jött vissza az intézménybe, ahol találkozott volt igazgatójával, Arató Jánossal is. A színpadon a diákoknak adott interjúban mesélt arról, hogy milyen volt egykor bőrdíszműves tanulónak lenni a Szondiban, s arról is, hogy miért volt jó idejárni. Majd a kihagyhatatlan Ki mit tud-ra került sor, ahol a diákok közül néhány tehetséges tanuló mutatta meg énektudását. Természetesen Orsi is énekelt az iskola diákjainak, s egykori tanárainak. A nap folyamán az osztályok bográcsban főztek ebédet, amit aztán a díjak átadása előtt együtt fogyasztottak el.

A diákönkormányzat napja mindig is jelentős esemény volt az iskola életében – fogalmazott az iskola igazgatója, majd hozzátette: a program vendégei voltak a világ különböző tájairól: Törökországból, Franciaországból, Spanyolországból, Lengyelországból, Venezuelából érkezett önkéntesek is, akik az „Egyesek Youth Association” program keretében tartózkodnak hazánkban. A szondis diákok így még angol nyelvtudásukat is csiszolhatták. Folytatás ősszel, amikor is az új tanévben az iskolalapítás 140. éves évfordulójára még számos programot terveznek a Szondiban.