Végére ért a mintegy 640 millió forintos, közel öt éven át tartó oktatási, egészségnevelési és prevenciós program. A Semmelweis Egyetem és a 2015 óta gyakorló telephelyeként működő Dr. Kenessey Albert Kórház–Rendelőintézet legnagyobb közös együttműködése vált valóra ezzel a projekttel, ami az egyetem négy karának és városunk iskoláinak több ezer résztvevőjével zajlott le. A diákok előtt nyílt távlatokról, s az iskolák egészségtudatos nevelésben elért eredményeiről keretében számoltak be az együttműködés szereplői szerdán, a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Technikumában.

A rendezvényen először Csach Gábor polgármester nyilatkozott, aki felvázolta a kezdeményezés főbb tudnivalóit. Elmondta, hogy a Semmelweis Egyetem Nógrád megyével való kapcsolata egészen 2012-re tekint vissza. A szorosabb kapcsolat érdekében 2015-ben a felsőoktatási intézmény gyakorlati telephelyet hozott létre városunk kórházában.

Ettől az évtől kezdve rengeteg közös pályázati lehetőség bontakozott ki. Ilyen a négy évet magába foglaló, 2017-ben indult mintegy 640 millió forintból megvalósított egészségközpontú projekt az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program támogatásával, amihez az egészségügyi szakképzését újraindító Szent-Györgyi Albert középiskola is csatlakozott.

A polgármestertől megtudhattuk, hogy a programban résztvevő több ezer fiatal nemcsak hasznos ismeretekkel, tapasztalatokkal gyarapodott, hanem a pályaválasztásukat is segítette ez a kezdeményezés. Nem mellesleg a közös együttműködésnek köszönhetően mind a gyakorlatot végző egyetemisták és mind a rezidensek száma emelkedett a Kenessey Albert Kórházban, ami komoly mérföldkőnek számít a város életében. A város vezetője a jövőben is szorgalmazza az egyetem és az intézmények közötti szoros kapcsolatot.

Sinkóné Szrenka Anikó, a Szent-Györgyi Albert Technikum intézményvezetője a közös együttműködésre világított rá. Hangsúlyozta, hogy 2012-től az egészségügyi felnőtt szakképzések iránti igény töretlen maradt, míg a Semmelweis Egyetem hallgatóinak megjelenése új távlatokat nyitott a helyi oktatásban.

A tanulók beszámolójából egyértelmű visszacsatolást kapunk, hogy sokkal kötetlenebb, közvetlenebb volt a kapcsolat a hallgatók és a középiskolás diákok között, hiszen jobban megnyíltak a saját korosztályuk előtt az érintett témákban. A rendhagyó órákon, többek között az újraélesztésről, a fogamzásgátlásról és a drogmegelőzés fontosságáról is szó esett.

Az intézmény vezetőjétől megtudtuk, hogy a programok hatására jelentősen megnőtt a SOTE iránt érdeklődő, végzős diákok száma. Ennek apropóján egy régi szent-györgyis, ma már másodéves védőnő hallgatótól érkezett emailt is felolvasott, amiből kiderült, milyen nagy hatással volt rá a Semmelweis Egyetem által nyújtott lehetőség.

Baranyi Zoltán, a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta, hogy elsődleges feladatuk tanulóik testi és lelki egészségének megőrzése és javítása. Ennek érdekében olyan kezdeményezésekhez csatlakoznak, amelyeket a gyermekek egészségtudatos fejlesztésében, nevelésében mindenképpen próbálnak előtérbe helyezni a napi betevő tudásanyag mellett is. Próbálnak szélesebb alapokra épülő szakképzést folytatni és új kapcsolatokat építeni. Ennek egyik módja, hogy külföldön lehetőséget adnak tanulóinknak szakmai tapasztalatszerzésre.

A szent-györgyisek nemrég jártak dél-németországi tanulmányúton, és a jövőben egy hét évre szóló akkreditáció keretében ezeknek a számát jelentős mértékben emelik, ahol közvetlen tapasztalatszerzésre, nyelvtanulásra és szakmai gyakorlatszerzésre tehetnek szert az élmények megélése mellett. Nemcsak a diákoknak, hanem a kollégáiknak, oktatóiknak, vezetőiknek is biztosítanak továbbképzési alkalmat, ők az ősszel mennek szakmai útra Olaszországba és Írországba.

Zábrádi Dorottya

Fotó: Sümegi Tamás