A „Magyar Művészetoktatásért” Plakettel 2020-ban kitüntetett Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola az idei tanévben kiemelkedő eredményeket ért el a pandémia ellenére.

Az iskola növendékei szinte minden művészeti ágban több helyi, területi és országos versenyen sikeresen szerepeltek. Ezek közül is figyelemreméltóak azok az eredmények, amelyeket az Oktatási Hivatal által háromévente meghirdetett országos tanulmányi versenyeken értek el. Csábi István intézményvezető büszkén adott számot az elmúlt tanév örömteli eseményeiről.

Az április 9-11. között megtartott XII. Országos Zongora Négykezes és Kétzongorás Verseny országos döntőjének a művészeti iskola adott otthont. A rangos megmérettetésen I. helyezést ért el I. korcsoportban Chomát Dalibor és Szalay Demeter Mózes párosa. Dicséretben részesült I. korcsoportban Szalay Demeter Mózes és Pásztor Nelli Mária. Felkészítő tanáruk: Lévárdi Beáta. A IV. korcsoportban Csalár Csenge és Fábián Sára Noémi növendékek párosa dicséretet kapott. Ők Somogyvári Ildikó büszkeségei.

Az idei XV. Országos Lubik Imre Trombitaverseny döntőjében a fiatal tehetség, Rottenbacher Benjamin II. korcsoportos növendék II. helyezést ért el. Felkészítő tanára: Tóth Miklós. A X. Országos Jeney Zoltán Fuvolaverseny területi válogatóján korcsoportjában kiemelkedő sikerrel szerepelt, a kaposvári döntőbe jutott Siket Flóra 4. osztályos diák. Felkészítő tanára: Kanyó András. A táncművészet területén is rangos eredmények születtek. Sebján Rebeka Rozália táncpedagógus felkészítésében több növendék is brillírozott a VII. Országos Modern-, Kortárstánc Versenyen. I. helyezett lett Pásztor Alíz és Ádám Dalma Luca duettje, valamint Nagy Dorottya, Nagy Sára és Nánássy Csenge csoporttánca. Pásztor Alíz szólóban, kortárstánc műfajban ezüstérmet vehetett át. Sebján Rebeka Rozália a „Legjobb felkészítő tanár” különdíjban részesült.

A II. Országos Online Ifjúsági Táncművészeti Fesztiválon számos szép helyezés született a moderntáncosok csapatában Sebján Rebeka Rozália közreműködésével. A képzőművész szakos tanulókról se feledkezzünk meg, hiszen ők is hozzájárultak az iskola hírnevének öregbítéséhez. A Szent II. János Pál pápa születésének 100. évfordulója alkalmából hirdetett rajzpályázaton sikeresen szerepeltek az iskola művészpalántái. Molnár Veronika I. helyezést kapott, Oravecz Bianka, Kenyeres Máté Csanád és Kenyeres Hunor Márkó ezüst oklevélben részesült. Molnár Veronika és Oravecz Bianka festményei bekerültek a versenyre beküldött alkotásokból készült falinaptár képei közé. Mindenképp megemlítésre méltó Molnár Dóra, képzőművészeti szakos növendék, aki a MOL Tehetségtámogató programjának győztese. A “Turistaút a kedvenc égitestedre” című diákpályázatán egyéni kategóriában Molnár Dóra és Túri Dávid IV. helyen végeztek.

A 11-14 évesek Csoportos videó/animáció kategóriában a bronzérmes Kazsimérszky Panni, Szirácsik Áron és Schmidt Emma meghívást kaptak a budapesti űripari kutatóhely meglátogatására. Ferencz Rozi a Víz napja alkalmából meghirdetett pályázaton különdíjjal büszkélkedhet, míg Kazsimérszky Panni ezüstérem birtokosa. Molnár Dóra az Acer cég által meghirdetett “Jövő iskolája” pályázaton aranyérmes és megnyerte a pályázat fődíját, egy Acer laptopot. A képzőművészetben elért sikerek mind Dávid Zsuzsanna, képzőművész tanárnő nevéhez köthetők.

A járványhelyzet nagy kihívás elé állította mind a tanárokat, mind a növendékeket, de ennek ellenére a 2020/2021-es tanév eredményekben gazdagon zárult.

Zábrádi Dorottya