A Horváth Endre-díjas Nagy Márta festőművész életmű kiállítása élettel töltötte meg a szombat délutánt a Palóc Múzeumban.  

A városunkban élő nyugalmazott pedagógus alkotásaival, mentalitásával szorosan kötődik a palóc tájhoz, az itt élő emberekhez, a népi kultúrához, még a múzeum tárgyai is megihlették munkája során. A kiállítás felhozatalában lévő műveket nagyfokú emberközeliség és természetszeretet jellemzi, ami a tárlat méltatásán is elhangzott. A Pro Urbe-díjas festőművész egész életét bemutató tárlaton olajfestmények, akvarellek és zománcképek sokságával kápráztatja el a művészet szerelmeseit. A portrék mellett táj- és városábrázolásokat is megtekinthetünk. Művészetének legerősebb oldala az akvarellel készült lírai hangvételű,  realisztikus tájképek.

A szép számú érdeklődőt Csach Gábor polgármester és dr. Limbacherné dr. Lengyel Ágnes, a Palóc Múzeum igazgatója köszöntötte.

A tárlatot Balázs Sándor művészeti író, művészkritikus nyitotta meg, aki érdekfeszítő előadással és a kiállított képanyagból álló elemzéssel színesítette az ünnepélyes programot.

A kiállítást rendezte Csemniczky Zoltán, kurátora Dr. Csordás Pál.

A megnyitón közreműködött Palánki Éva és Babicz Beáta művésztanárok.

A különleges tárlat szeptember közepéig tekinthető meg.

Zábrádi Dorottya

Sümegi Tamás fotói