A Múzeumok éjszakája kulturális rendezvénysorozat részeként nyílt meg az értékes relikviákkal gazdagodó Madách-emlékszoba a Vármegyeháza földszinti folyosóján.

Az irodalomtörténeti kiállításon résztvevőket dr. Limbacherné dr. Lengyel Ágnes, az MNM Palóc Múzeumának igazgatója köszöntötte. Az irodalomtörténeti gyűjtemény életében különösen jelentős műtárgy-gyarapodásról számolt be, ami a Palóc Múzeum munkatársainak szakértelmével és a Palóc Múzeumbarátok Egyesületének aktív közreműködésével valósult meg. Kiemelte, hogy a helyi Madách kultuszt erősítette és a múzeum relikviáit gazdagította Dr. Blaskó Gábor Széchenyi-díjas vegyészmérnök, akadémikus adománya, mely a híres drámaíró Az ember tragédiája című művének összes magyar nyelvű kiadását magába foglalja, a kötet idegen nyelvű fordításainak kiadásaival és további Madách Imréhez kötődő publikációkkal együtt.

Andor Csaba, a Madách Irodalmi Társaság alapítója és a Madách könyvtársorozat gondozója részletezte az irodalomtörténeti ritkaságot tartalmazó gyűjteményt. Megtudhattuk, hogy az emlékszobát 1998-ban a szabadságharc 150. évfordulója alkalmából hozták létre és ettől az évtől kezdve töretlenül gyarapszik a drámaíró öröksége városunkban. Az irodalomtörténész továbbá ismertette Az ember tragédiájához kapcsolódó képzőművészeti illusztrációkat. Zichy Mihály és Kass János mellett kiemelkedőnek tartja a helyi alkotók műveit, mint Farkas András grafikasorozatát és Réti Zoltán akvarelljeit. Számos olyan érdekességet is bemutat a tárlat, amely jóval mélyebben részletezi az irodalmi és közéleti személyiséget, mint például az egyedülálló sírkő, amin Madách egy sírverse olvasható.

A nyitóeseményen Lévárdi Beáta és Jambrik Zsolt egy evangélikus korállal emelték a rendezvény színvonalát.

A Madách Imre életét és alkotásait bemutató állandó tárlat várja a nagyérdemű közönséget és az irodalombarátokat a Vármegyeháza épületében.

Zábrádi Dorottya

Sümegi Tamás fotói