A Vitalitás SE tizenegy éve működő szabadidő szakosztálya egy új kezdeményezéssel színesíti az egyesület sportéletét. Április hónapban elkezdődött az egyénileg teljesíthető QR kód olvasásával igazolható „instant” körtúra, amiről Honti Attila, a klub elnöke mesélt lapunknak.   

Lelkes tájfutók egy csapatának az ötlete során valósult meg a Malom Kör projekt. A 2019-ben megálmodott „instant” túra gondolatát a sportegyesület elnöke és vezetősége egyöntetűen támogatta. Az egyesület célkitűzései között szerepel az egészséges életmódra nevelés, melynek szép példája ez a projekt.

A természetjárás, a túrázás, a sportolás az erdőben egyre népszerűbbé vált az emberek körében az utóbbi időben. A koronavírus járvány okozta leállás miatt megváltozott az emberek mozgás iránti lehetősége, így tömegek sportolási szokásai alakultak át. A Börzsöny déli része változatos, szép és egyben izgalmas útvonalat biztosít a vállalkozó szellemű túrázóknak.

„Minden ide látogatót magával ragad a táj szépsége és a Dunakanyar páratlan panorámája. Az instant köreink nevét a Malom-völgyi patak ihlette, mely a túra útvonala mellet hosszan csörgedezik, a rajta való többszöri átkelés pedig izgalmas pillanatokat okoz a természetjáróknak. Az útvonalak gondos megtervezése során célunk volt, hogy mesebeli látvánnyal és változatos, izgalmas tereppel találkozzon az idelátogató. A körök akár kihívásként, akár edzőterepként is használhatóak.” Az „instant” túrát csoportosan és egyénileg is lehet teljesíteni, időponttól függetlenül. A túrán egy kijelölt útvonalon haladva 20 vagy 30 kilométeres távot tehetünk meg okostelefonnal a zsebünkben, mely alkalmas QR kód olvasására. A kihívás során a QR kódok valamilyen tereptárgyra vannak kihelyezve, amiket a megadott sorrendben kell érinteni. „Zebegényben a túrák kezdő- és vég pontja a Monarchia Rétesház előtt található. Itt egyedi megoldással a túrákat indító- és érkeztető oszlop áll, melyben helyet kaptak az érmeket tároló – kóddal védett – dobozok. A Rétesház tulajdonosával megállapodtuk, így a sikeres célba érkező jutalma – bizonyos nevezési díj fejében – az egyedi kézműves érem mellett egy finom házi rétes. Külön kiemelendő, hogy a Rétesház tulajdonosa és dolgozói rengeteg segítséget nyújtanak a célban az érmeket tároló dobozok feltöltése, a túrázók fogadása és kiszolgálása során. Áldozatos munkájuk nélkül a projekt nem lehetne ilyen sikeres.”

A megmérettetésre idén április 21. óta lehet nevezni.

„Sikerként könyveljük el, hogy azóta 60 induló vett részt a túránkon. A legtöbben eredményesen teljesítették a kihívást, illetve akinek esetleg – bármilyen okból – nem sikerült elsőre a teljesítés, a túra szabályzata alapján még kétszer próbálkozhat. Szívet melengető a tény, hogy minden korosztályból szívesen jönnek és nem titok, hogy a legtöbb résztvevőnk eddig Balassagyarmatról és vonzáskörzetéből érkezett.”

A jövőre nézve a tervek között szerepel egy rövidebb, 10 kilométeres és egy hosszabb, 50 kilométeres túra útvonal kialakítása. A Vitalitás SE túrázó aktivistái tele vannak ötletekkel, tervekkel, amelyek hamarosan megvalósulásra kerülnek.

Zábrádi Dorottya