Csúcsot döntött a XXXIV. Nyári Tárlatra beadott alkotások száma idén. A megye egyik legnívósabb kulturális eseményét hatalmas érdeklődés övezte. A Horváth Endre Galériában élményekből és újdonságokból idén sem szenvedtünk hiányt.

Minden idők legtöbb alkotójával ismerkedhettek meg azok, akik tegnap ellátogattak a nyári tárlat 34. megnyitójára. Az évente megrendezett seregszemlén idén összesen 57 – a városban élő és Balassagyarmathoz kötődő – alkotó 100 művét tekinthetik meg az érdeklődők. A kiállítók között találkozhatunk nagy visszatérőkkel, és 9 fő új megmérettetővel is, akik a városi kis művész közösséget gyarapítják aktív jelenlétükkel.

A kiállítóink idén is nagyon motiváltnak bizonyultak. Gyakorlatilag a művészetek teljes tárházát bemutatták és megjelentek újabb technikai megnyilvánulások. A hagyományos képzőművészeti eljárások – grafika, számítógépes grafika, tusrajz, diópác, pasztell, színesceruza, tollrajz, tűfilc, olaj, akril, tempera – mellett találkozhatunk két archaikus fotózási technikával, a cianotípiával és az ezüst kolloidos technikával, valamint a paverpol és a debütáló gobelin módszereivel – nyilatkozta a rendezvény kapcsán Zolnyánszki Zsolt Benedek galériavezető.

A tárlat kurátora megosztotta, hogy a két dimenzió mellett a három dimenzió – a plasztika, szobor – háttérbe szorult, évről évre nagyon kevés alkotót inspirál. Ebből adódóan a tárlaton is csak elvétve találkozhatunk drót- és kerámia plasztikákkal. A galéria vezetője a rendezvényen bátorított minden alkotót, hogy merjenek a konceptuális művészetek, az installáció, a plasztikák felé is nyúlni, hiszen ez az eljárás is szép példája a gondolatok kifejezésének.

A rendezvény alatt a hangulatos muzsikáról a Fültanúk Zenei Műhely gondoskodott.

A látogatók augusztus 26-ig ismerkedhetnek meg a tárlat anyagával.

Zábrádi Dorottya

Sümegi Tamás fotói