A Mikszáth Kálmán Művelődési Központ és a Rejtvényfejtők Országos Egyesülete közös szervezésében, Balassagyarmat Önkormányzatának támogatásával a hétvégén 50. alkalommal került megrendezésre a Balassa Kupa.

A megmérettetés otthonául a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ szolgált. A jubileumi versenyt idén is nagy érdeklődés övezte, hiszen az ország számos pontjáról érkeztek versenyzők.

Szombaton az Egyéni Rejtvényfejtő Országos Bajnokságon 125 indulóból 25 Nógrád megyei, köztük 8 fő balassagyarmati mérette meg magát. Másnap az Országos Csapatbajnokság vette kezdetét, ahol 5 kezdő, 6 haladó, 5 mesterjelölt, 7 mester négyfős csapatok neveztek.  A dobogós helyezettek a hibapontok és a megfejtési gyorsaság alapján lettek értékelve mindkét napon. A feladványokat a szokásokhoz híven Gyócsy Géza nagymester, a ROE elnökségi tagja készítette. Minden résztvevő és a ROE vezetősége elismerően szólt a rendezvény színvonaláról, valamint dicsérték a kiváló szervező munkát, ami Hegedűsné Jusztin Gizella, főszervező és a művelődési ház munkatársainak érdeme. A bajnokság jó hangulatát fokozta az eredményhirdetés előtt közösen elfogyasztott ünnepi torta.

Az ünnepi alkalomra készült Retró rejtvényfejtő versenyen – ami 18 négyfős csapatverseny – a 70-es évek versenytípusa nagy sikert aratott. A megfejtett szavak betűk alapján számított pontértékének összesítését követően az első három csapatot az 50. évfordulóra készített emblémás pólókkal és bögrékkel jutalmazták a szervezők. Teljesítményük elismeréseként minden versenyző oklevelet, továbbá kategóriánként az első három helyezett kupát, érmet és ajándékokat vehetett át.

(zábrádi)

Fotó: Sümegi Tamás