A balassagyarmati lakosok 80 százaléka megkapta az első, 76 százaléka pedig már a második oltást is a koronavírus  ellen.

– Megkaptam az összesített városi adatokat a gyarmati háziorvosok beadott vakcinaszáma és az oltóponton beadott balassagyarmati lakosokra vonatkozó vakcinaszám tekintetében – tájékoztatott Csach Gábor polgármester. – Ez alapján büszkén mondhatom, hogy városunkban kiugróan magas az átoltottsági szint.

Az adatokból kiderül, hogy oltóponton 4949 balassagyarmati lakosnak adtak oltást, közülük 4686 megkapta a második oltást is. A háziorvosoknak kiküldött és beadott vakcinaszám 6780, és háziorvosonként változóan, de itt is 5% volt az eltérés a dupla oltást kapottak száma és az első adagosok között, optimális védettséget (dupla oltást) 6440 gyarmati kapott – természetesen a gyarmati háziorvosok betegei között vannak nem gyarmati állandó lakosok, miként gyarmatiak más háziorvosoknál is oltakoztak, de ezek a számok nagyságrendileg kiegyenlítik egymást.

– Tehát a 14600 balassagyarmati lakosból 11729-en (80,3%) múlt héten már megkapták az első, 11126-an (76,2%) pedig a második oltásukat is. Ez kimagasló átoltottságot jelent, köszönöm ezt az igazán civis fegyelmet és felelősségteljességet! Hálásan köszönöm az oltóponton dolgozó kollégák, katonák, önkéntesek és a háziorvosok megfeszített munkáját! Biztos vagyok benne, hogy a negyedik hullám tekintetében ennek meglesz a haszna – mondta a város első embere.

A balassagyarmati adatok egészen kimagaslóak, hiszen például Budapesten éppen hogy meghaladja a 60 %-ot az átoltottság.