A Balassagyarmati Törvényszék nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntette miatt 14 év 6 hónap fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte azt a 45 éves galgagutai férfit, aki megölte idős szomszédját azért, hogy megszerezze az otthonában tartott készpénzt. 

A Nógrád Megyei Főügyészség 2021 márciusában emelt vádat azzal az italozó életmódot folytató, munkanélküli férfival szemben, aki azért, hogy pénzt szerezzen, 2020. április 9-én ittasan, a lakóházak mögött a kertek felől a kerítésen átmászva jutott be a 89 éves szomszédja udvarába, majd a teraszon a neki háttal ülő idős nő mögé lépve többször fejen ütötte egy 45 cm hosszú seprűnyéllel. A sértett vérző fejét egy konyharuhával letakarta, ezután kutatni kezdett a házban, de csak 12.000 Ft-ot talált.

Az idős sértett a bántalmazás következtében fején könnyebb sérüléseket szenvedett, halálát a támadás során elszenvedett súlyos pszichés terhelés miatti heveny szívmegállás okozta.

A férfi otthonában elégette a gyilkos fegyvert, majd visszament a már halott nő házába és tovább kutatott, míg az egyik szekrényben egy nejlon zacskóban összesen 1.320.000 Ft-ot talált.

A zsákmányolt pénzből másnap egy balassagyarmati boltban közel 40.000 Ft értékben édességet, élelmiszert, whiskyt és sört vásárolt, emellett jótékonykodott is: mintegy 46.000 Ft-ot adományozott egy egyházközösségnek, valamint szomszédjának is felajánlott 200.000 Ft-ot, aki ezt azonban nem fogadta el.

Az ügyben a Balassagyarmati Törvényszék megtartotta az előkészítő ülést, ahol a vádlott a bűncselekmény elkövetését a Nógrád Megyei Főügyészség vádiratában foglaltakkal egyezően elismerte és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról.

A bíróság ennek megfelelően nem tűzött ki tárgyalást, hanem az előkészítő ülésen bűnösnek mondta ki a vádlottat nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettében és 14 év 6 hónap fegyházbüntetésre, továbbá 10 év közügyektől eltiltásra ítélte, valamint kötelezte az eljárás során felmerült közel 6.440.000 Ft bűnügyi költség megfizetésére is.

Az ítélet jogerős.