A több mint ötven diákot befogadó, több napon át tartó, nemzetközi szinten mozgó muzsikus tábor és művészeti programsorozat a mai napon veszi kezdetét.

A művészetben tevékenykedő tehetségeknek az idén is bemutatkozási lehetőséget kínál a 34. Zene határok nélkül Nemzetközi Muzsikustábor, Verseny és Művészeti Fesztivál.

A július 20-31-ig tartó tábor és zenei programsorozat a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében valósul meg többek között Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter, Balassagyarmat Város Önkormányzata és a Balassagyarmati Tankerületi Központ támogatásával.

A járványhelyzet miatt a tábor szervezése a megszokottól eltérően alakult.

  • Az előkészítés során figyelemmel kellett lennünk a pandémia alakulására: felnőtt hallgatóinknak védettségi igazolvánnyal kell rendelkezniük, ahogyan a kurzus valamennyi tanárának is – osztotta meg gondolatait, a tábort évtizedek óta szervező, művészeti vezető, Ember Csaba.

A több mint 30 éves múltra visszanyúló zenei esemény magas színvonalon nyújt szórakoztatást a vendégek számára. A zenei határok nélküli programsorozat nemzetközi szinteken is megállja a helyét, hiszen több országból is érkeznek versenyzők.

  • Szerencsére tudunk fogadni Felvidékről védettséggel rendelkező hallgatókat, illetve egy Salzburgban tanuló, s újabban Nógrád megyéhez is kötődő thaiföldi énekest. Zongora, hegedű, gordonka, fuvola, klarinét, magánének, kamarazene és kórus szekciókban zajlik az oktatás. Hallgatóink 12-32 év közötti muzsikusok. Van, aki csak nemrég bizonyított korosztályos versenyen, de vannak többszörös versenygyőztes fiatalok is, ahogyan a virtuózok egyik abszolút győztese is hallgatónk az idén. A főleg középiskolás korosztály mellett többen jelentkeztek főiskolai, zeneakadémiai hallgatók – folytatta a főszervező.

A napi programok az idén is reggeltől délutánig tartanak majd, mely lehetőséget ad a fejlődni vágyó táborozóknak a még jobbá váláshoz. A foglalkozásokban mindenki megtalálja a kedvére valót.

  • Ötvennél több diákot fogadtunk, de egyszerre negyvennél többen sosem leszünk. A fuvola és a magánének kurzust – mindkettőn Kossuth-díjas mesterek tanítanak – két külön félidőben rendezzük. Először köszönthetjük Balassagyarmaton az újvidéki származású, ma a Zeneakadémián tanító Varga István csellóművészt, aki maga is több nemzetközi fesztivál szervezője. Az idén 30 éves EAR együttes hangversenye újabb törekvés a kortárs zene jobb megismertetésére, így előzetesen kiírtuk minden műsorszám időtartamát, s valamennyi műhöz elhangzik a megértést segítő tájékoztatás.

Különleges helyszínre viszik a résztvevőket kirándulni ebben az évben is, a helyszín látványossága igazi feltöltődést nyújt majd a nap végére.

  • Július 24-én Mohorán egy nagyszerű könyvbemutató után adnak hangversenyt hallgatóink, ahol hegedű, gordonka, fuvola, klarinét muzsika csendül fel. Hét versenyzővel rendezünk egyéni hangszeres előadói versenyt, s lesz legalább három hallgatói koncert. Július 21-én a muzsikustábor tanárainak hangversenye ad zenei csemegét, ami mindig sok kellemes meglepetést kínál, mások mellett hallhatjuk Banda Ádámot, Eckhardt Gábort, Kiss Pétert, Fenyő Gusztávot, Kanyó Andrást, Kósa Józsefet. A július 29-i gálán a fellépők között köszönthetjük Tokody Ilona és Muskát András operaénekeseket. A Balassagyarmati Dalegylet Vivaldi credóját énekli orgona vagy kamarazenekari kísérettel. Erre a hangversenyre már kaphatók elővételben a jegyek 1500 forintért a zeneiskolában. A hangverseny napján 2000 forint lesz egy belépő – tájékoztatott Ember Csaba.

Zábrádi Dorottya