Hatalmas diadalt aratott Celjében a magyar női U19-es kézilabda-válogatott, fedélzetén a balassagyarmati Bukovszky Annával, aki ezzel megszerezte harmadik korosztályos Európa-bajnoki címét. A tehetséges kapussal diskuráltunk, aki a győzelem óta megállíthatatlan.

Hogy vagy?

Mérhetetlen boldogság, amit jelenleg érzek. Még mindig extázisban vagyok. Egyelőre nem igazán sikerült felfognom, hogy már vége az EB-nek és mi nyertünk.

Elégedett vagy a teljesítményeddel?

Nagyon maximalista vagyok magammal szemben, állandóan a jobbra törekszem és csak előre nézek. A mérkőzések után mindig azt érzem, hogy lehettem volna jobb. Bizony, van még hová fejlődnöm, de semmiképp nem panaszkodhatok. Idén egy jobb periódust fogtam ki az Európa-bajnokságon és úgy érzem, teljes vállszélességgel tudtam segíteni a csapatomnak a győzelem felé vezető úton.

Hogyan készültél a kontinens-bajnokságra?

Szerencsére a koronavírus elkerült és nem befolyásolta a felkészülésemet. A versenyeimre a jól megszokott, bevált módszereket vetettem be. Ugyanúgy készültem az EB döntőre, mint minden más mérkőzésre. Persze tudtam, hogy ez egy jóval fontosabb meccs, viszont nem történt semmi máshogyan, mint addig.

Milyen volt a válogatott tagjaként szerepelni?

Felemelő érzés. A beilleszkedés könnyen ment, mivel a válogatott nagy része már évek óta együtt van. Szuper csapatot alkotunk, szeretjük, támogatjuk egymást, összetartunk, legyen szó bármiről.

Milyen a kapcsolatod a kapustársaiddal?

A lehető legjobban kijövünk egymással. Segítünk egymásnak és közösen örülünk egymás sikereinek, bárki is legyen a kapuban. Arra fektettünk nagyobb hangsúlyt, hogy az edzéseken összeszokjunk a védekezéssel. De a mezőnyjátékosoktól külön speciális kapusmozgásokat is gyakoroltunk. Ezen kívül mi, kapusok külön is videóztunk, hogy jobban kiismerjük az ellenfél játékosait.

Melyik csapat jelentette a legnagyobb kihívást?

Talán a franciákat mondanám. Nekik nagyon összetett játékuk van, amit az eredmény is mutat, mert velük játszottuk a legszorosabb meccset az egész torna során.

Mit adott számodra az EB?

Sokat játszottam, ezáltal rengeteg tapasztalatot sikerült gyűjtenem. A tapasztalatszerzés, ami a legnagyobb erőt és előrelépést adja számomra, hiszen a kihívások által folyamatosan tanulok, fejlődök. Remélem minden újat, amit az EB adott, el tudok sajátítani és be tudok építeni a játékomba későbbiekben. Biztos vagyok benne, hogy a friss tudásanyag hasznomra válik majd az előttem álló szezonban és mindezt kamatoztatni is tudom a versenyfelkészülésben és az éles bevetéseken is.

Mit üzensz a gyarmati szurkolótáborodnak?

Köszönöm, hogy figyelemmel kísértek az egész EB alatt! Nagyon sokat jelentett a támogatásuk. Tudom, hogy lélekben mindenki velem volt.

Hogyan tovább?

A nyárra különösebb terveim nincsenek. Pár nap pihenőt kaptam, amit a családommal töltöttem. Jól esett a feltöltődés, de nincs megállás. Már elkezdtem az edzéseket a csapatommal, a Váci NKSE-vel. Megállíthatatlanul készülök a következő idényre.

Zábrádi Dorottya