A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádemelése nyomán a bíróság egy év fogházban végrehajtandó szabadságvesztésre és két év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte azt a 43 éves férfit, aki gépkocsijával a megengedett sebességet túllépve az útról lesodródva fának ütközött, 19 éves fia és annak 18 éves barátnője halálát okozva.

A férfi 2019. augusztus 15-én a késő délelőtti órákban a 21. számú úton Salgótarján irányából Hatvan felé közlekedett személygépkocsijával, melynek hátsó ülésén a 19 éves fia és annak 18 éves barátnője utazott, akik a biztonsági övüket nem kapcsolták be.

A vádlott 119-125 km/h sebeséggel haladt be egy jobbra ívelő útkanyarulatba, ami miatt a jármű menetstabilitása megbomlott, az autó a füves útpadkán keresztül a vízelvezető árokba csapódott, majd 65-71 km/h sebességgel a sűrű fás-bokros növényzetnek ütközött.

Az ütközés következtében a hátsó ülésről a be nem kötött utasok kizuhantak a gépjárműből, és olyan súlyos sérüléseket szenvedtek, hogy egyikük a helyszínen, míg másikuk a kórházba szállítását követően elhunyt.

A Salgótarjáni Járásbíróság a férfit a váddal egyezően halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségében mondta ki bűnösnek, és bár figyelembe vette a büntetlen előéletét, megbánó magatartását, kedvező közlekedési előéletét és azt, hogy a gyermeke elvesztésén túl maga is súlyosan megsérült, de a szándékos gyorshajtás és a két halálos áldozat miatt letöltendő szabadságvesztésre ítélte.

A védelem fellebbezése folytán az eljárás másodfokon a Balassagyarmati Törvényszék előtt folytatódott.

A Nógrád Megyei Főügyészség itt az első fokú ítélet helybenhagyására tett indítványt, mert a főügyészség szerint a büntetés célja – vagyis a társadalom védelme érdekében annak megelőzése, hogy akár az elkövető, akár más személy bűncselekményt kövessen el – csak végrehajtandó szabadságvesztéssel érhető el.

A másodfokú bíróság a főügyészség álláspontjával egyetértve az ítéletet helybenhagyta. Indokolásában maga is kiemelte, hogy a kiszabott büntetésnek azt is szolgálnia kell, hogy a közlekedés más résztvevői se tanúsítsanak a jövőben hasonló magatartást, ez pedig csak végrehajtandó szabadságvesztés alkalmazásával érhető el.

A döntés jogerős.