A Balassagyarmati Járási Ügyészség közlekedési ügyészének vádemelése nyomán a Salgótarjáni Járásbíróság 120.000 Ft pénzbüntetésre és 684.100 Ft kártérítés megfizetésére ítélte azt az 54 éves férfit, aki tehergépkocsijával egy sorompó csapórúdjának hajtott.

A férfi 2021. március 9-én 07:40 óra körül Bátonyterenyén tehergépkocsival érkezett egy táblákkal is előjelzett, teljes sorompóval biztosított vasúti átjáróhoz. Rendszeresen közlekedik erre, ismeri az átjárót, a sorompó megközelítése során azonban nem észlelte, hogy a csapórúd mozgásban van, ereszkedik, ezért nekiütközött és letörte azt.

A tehergépkocsi az áthaladó személyvonattal nem ütközött, de a csapórúd helyreállításáig a vasúti közlekedés az átjáróban lényegesen alacsonyabb biztonsági szint mellett, teljes sorompó helyett csak jelzőőrös biztosítással zajlott.

A vasúti átjárót fokozott óvatossággal és körültekintéssel kell megközelíteni, és meg kell állni előtte, ha a csapórúd mozgásban van. A sofőr figyelmetlensége miatt megszegte e kiemelkedően fontos közlekedési szabályt, a Balassagyarmati Járási Ügyészség közlekedési ügyésze ezért a közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség miatt nyújtott be a férfi ellen vádiratot.

A Salgótarjáni Járásbíróság a férfit a váddal egyezően mondta ki bűnösnek, és az ügyészi indítványban írtaknak mindenben helyt adva 120.000 forint pénzbüntetésre ítélte, valamint kötelezte a MÁV Zrt-nek okozott 684.100 ft megfizetésére is.

A bíróság büntetővégzését az ügyészség és a vádlott is tudomásul vette, így az jogerőre emelkedett.