A művészetek iránt érdeklődők nagy örömére ötödik alkalommal került megrendezésre a Tornay Művésztelep.

A húsz főből álló művész közösség ismét összegyűlt és kilenc napon át alkotott a Nyírjesi Önkormányzati Üdülő meseszép erdős környezetében. Az idei tábor – ami Tornay Endre András Munkácsy- és Horváth Endre-díjas szobrászművész tiszteletére jött létre – a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ és a Karc Kulturális és Művészeti Egyesület szervezésében valósult meg.

A művésztelep magját túlnyomórészt a Karc Egyesület tagjai és pedagógusok alkotják évről évre, de minden évben csatlakoznak új tagok, akik végül a művész család aktív tagjaivá válnak. Az ország távolabbi pontjairól is vonz művészeket a nyírjesi program, így Szobról, Vácról, Salgótarjánból is érkeztek vendégek.

Ezen a nyáron is tematikára épülő foglalkozások zajlottak. A szabad festés és kerámiázás mellett egy régi agyag-díszítő technikát próbáltak ki a résztvevők.

– A középső-bronzkorra visszanyúló mészbetétes díszítést idéztük meg, ami a Dunántúlon és attól északra élő keramikusok között népszerű. A technika érdekessége abban rejlik, hogy a közép-bronzkorban élő népek fazekasai nagyon díszes kerámiákat készítettek, a bekarcolt díszítéseket pedig sokszor fehér agyaggal, úgynevezett mészbetéttel töltötték ki. Ehhez egy különleges, eddig általunk nem használt agyagmasszát vetettünk be, aminek fő jellegzetessége, hogy kiégetés után a kerámiának sötétbarna vagy fekete lesz a színe. Valójában ez egy bonyolult technika látványos végeredménnyel, ami mindenképp megéri a fáradozást – mondja Zolnyánszki Zsolt Benedek, művészeti vezető.

Az alkotótelep sokszínűségét jellemezte, hogy az uralkodó kerámiák mellett az idén rengeteg festmény született a művészek ecsetvonásaiból. A képzőművészeti foglalkozások mellett sor került egy „Katarzisz Komplex Művészetterápia” nevű előadásra, amit az egyesület újdonsült tagja, Valkó Ildikó gyógypedagógus vezetett.

– Ezt a terápiát később az egyesület alkotóházában is alkalmazni kívánjuk. Mindenki számára nyitott és elérhető lesz, továbbá nem igényel művészeti előképzettséget és rajztudást. Sokkal inkább a mindenkiben meglévő teremtő- és alkotóképességre épül. A módszer a külvilág, a természet és a belső világ közötti kölcsönhatás, „lelki anyagcsere” létrehozására, valamint a lelki egyensúly megteremtésére irányul – osztotta meg gondolatait a főszervező.

A nyitott műteremként funkcionáló tábor számos támogatottságot élvezett a több mint egy hét alatt, így többek között a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ, Balassagyarmat Város Önkormányzata, Mosoly EGYMI Balassagyarmat – Nyírjes és a „Kicsi vagyok én” Közhasznú Alapítvány támogatásával valósult meg.

Zábrádi Dorottya