Országos akció indult Magyarország folyó vizeinek és partjainak megtisztítására. Ennek apropóján született meg a gondolat az Ipoly magyar és szlovák oldalának rendbetételére, ami a Duna-Ipoly Sportegyesület és a Pro Civitate Dei Egyesület közös szervezésében valósul meg Ipoly napjától Nagyboldogasszony napjáig.

A nemes kezdeményezés fővédnöke Magyarország köztársasági elnöke, Áder János és a Szlovák Köztársaság államfője Zuzana Caputová.

A nagy Ipoly takarítás elnevezésű rendezvény legfőbb célja a határfolyó megtisztítása az emberi hanyagság miatt felgyülemlett hulladéktól, emellett az Ipoly eredeti szépségének helyreállítása és a szlovák-magyar kapcsolatok erősítése. A háromnapos program megvalósításában és megszervezésében az Ipoly folyó menti önkormányzatok, felvidéki és magyarországi civil szervezetek, sportegyesületek, és a feladatra vállalkozó önkéntes segítők csapatai vesznek részt vízen és száraz földön.

Természetesen városunk aktív polgárai sem tétlenkednek, a BADISZVSE-vel karöltve szívügyüknek tekintik ezt a fontos kezdeményezést. A Hugyagtól Dejtárig terjedő partszakasz takarítási munkálatait Frankó Viktória önkormányzati képviselő koordinálja. A kijelölt helyekre összegyűjtött hulladékot a Városüzemeltetési Kft. munkatársai szállítják el.

A nagy tömegeket megmozgató, határon átnyúló esemény gyarmati főszervezője, Sztancsik József, városunk díszpolgára és önkéntesekből álló hatvanfős csapata hamarosan vízre száll és mindent megtesz, hogy az Ipoly újra régi fényében tündököljön.

Zábrádi Dorottya