A pályaválasztás előtt álló fiatalok öt napon keresztül játékos formában ismerkedtek meg városunk szakképző iskoláinak és technikumainak szakmakínálatával.

A „Találd meg önmagad” Nógrád Megyei Szakképzési Centrum szervezésében megvalósuló első nyári pályaorientációs tábor sok meglepetéssel, játékos, kedvcsináló feladatokkal várta a továbbtanulás előtt álló általános iskolásokat. A majdnem egy hetes eseménysorozat városunkban három színtéren zajlott: a Mikszáth, a Szent-Györgyi és a Szondi iskolák életébe kaptak betekintést a táborozók.

  • A program szervezése nem volt könnyű feladat a pandémia miatt, de ennek ellenére jól sikerült Balassagyarmaton és Salgótarjánban is. A gyarmati táborba hét fő jelentkezett, akik most fejezték be a 7. osztályt. Bízunk abban, hogy a következő években több diákot tudunk majd megszólítani – mondja Riclerné Jedlicska Judit táborszervező.

A pályatábor hétfői bázisaként a Vármegyeháza szolgált, ahol a diákok megismerkedtek a Mikszáth Kálmán Technikum és Szakképző Iskolában oktatott szakmákkal. A délelőtt folyamán céllövőpályán próbálták ki a különböző fegyvereket, a kereskedelmi részlegen a mérés és a kasszázás rejtelmeibe csöppentek bele a hetedikesek. Az ebéd készítése előtt pénzügyi totóval mérettették meg szellemi tudásukat. A bográcsban főzött bolognai mártás spagettivel a nap fénypontjának számított, hiszen a táborozók saját kezűleg készítették el ebédjüket. Délután a cukrász szakma került középpontba. A rózsamarcipánok elkészítése mellett játékos vetélkedőre is jutott idő. A napot kreatív félóra zárta, újrahasznosított anyagokból formáztak játékokat.

Kedden a Szent- Györgyi Albert Technikumban zajlottak a programok. A tanulók átfogó képet kaptak az iskola szakmakínálatából, ezen belül az informatika és távközlés, sport és egészségügy ágazatokat mutatták be szakképzett oktatók. A nap első fele a tornateremben zajlott, ahol sorversenyen mérettették meg magukat a leendő középiskolások az iskola jelenlegi tanulóival. Ezután az informatika világába nyertek betekintést, tájékoztatást kaptak a Lego robotok programozásával kapcsolatban. Délután az egészségügy ágazat kapta a főszerepet. Először masszázstípusokat mutattak be a tanulóknak és kipróbálták az újraélesztést. A továbbiakban vért vettek Szimulációs Modell segítségével, szimulációs babákat gondoztak, majd egy felnőtt női modellen tanulmányozták a belső szerveket. A nap zárásaként kavicsokat festettek.

A szerdai programoknak a Szondi György Technikum és Szakképző Iskola adott otthont.  Fodrászkodással, tiarakészítéssel, gipszmaszk dekorálásával, lufiborotválással és sminkeléssel indították a napot. Azután a Zollner Kft. vezetője beszélt a cégükről és a duális képzés előnyeiről, majd az Egyesek önkéntes szervezetről kaptak tájékoztatást a fiatalok. A délelőttöt kincsvadászat zárta, így ismerték meg a Szondiban tanított szakmák eszközeit. Szögbeveréssel folytatódott a program, amit a Megrázó élmény nevű játék követett. A napot a Kreatív műhelyben zárták.

Csütörtökön Salgótarjánba, a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum Borbély Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium Digitális Közösségi Alkotóműhelyébe látogattak a szakmák iránt érdeklődők, ahol megismerkedtek a robotikával, 3D nyomtatással, varrással, lézervágással. Az oktatók segítségével apróbb tárgyakat csináltak, amit szuvenírként elvihettek. A nap végén a Somoskői vár szépségét csodálták meg a kirándulók.

A pályatábor utolsó napja a Nyírjesi Füvészkert és Vadaspark területén folytatódik, ahol játékos vetélkedőkkel teszik színesebbé a közösen eltöltött időt.

  • Bízunk abban, hogy a diákok megismerték a szakmakínálatunkat, értékes és örömteli pillanatokat szereztek, és a jövőben valamelyik szakképző intézményünkben folytatják tanulmányaikat – zárta gondolatait a szakképzési referens.

Zábrádi Dorottya