A Városi Sportcsarnok adott otthont a 22. Tánctábornak, ahol többek között az akrobatika alapjait fedezték fel a fiatal tehetségek vendégtanárok közreműködésével.

Augusztus második hetében nyitotta meg kapuját a Városi Sportcsarnok a táncolni vágyók előtt. A nagy érdeklődés övezte tábor főszervezője Sebjánné Rabóczki Terézia, a Vitalitás SE Látványtánc szakosztályának vezetője, aki már évtizedek óta szívügyének tekinti a tánc népszerűsítését, tanítását és megszerettetését minden korosztály számára. Az utóbbi években lánya, Sebján Rebeka Rozália, táncművész, táncpedagógus segíti munkáját a tábor körüli szervezési és oktatási feladatokat illetően.

Az öt napos programra érkezők korosztálya és tudásszintje teljesen eltérő volt, az 1. osztályostól az érettségiző középiskolásokig, a teljesen kezdőtől a nemzetközi versenyek győzteséig találkozhattunk résztvevőkkel.

  • Egyedi megoldásként egyszerre, egy időben két tanár tanította a fiatalabb, kezdő korosztályt alkotó csoportot, hogy mindenkire egységesen oda tudjanak figyelni. Az idősebbek homogén csoportot alkottak, ők már öt-tíz éve táncolnak, versenyeznek, ebből kifolyólag nagyobb önállósággal, rutinnal rendelkeznek – meséli Sebjánné Rabóczki Terézia, főszervező.

A tábor népszerűségét bizonyítja, hogy számos más országból, környékbeli településről is jelentkeznek évről-évre mozogni vágyók.

  • Táncolt már velünk német kislány, aki a nagymamájánál nyaralt, sőt még Amerikából is megfordultak táborunkban. Szlovákiából is rendszeresen érkeznek résztvevők, Nagykürtösről, Ipolybalogról, Csalomjáról, Csábról, Lukanényéből, Zsélyből.

Különböző táncstílusokkal ismerkedtek meg a közösség aktív tagjai.

– Fő irányvonalunk a moderntánc, kortárs tánc és showtánc, balett alapok, de volt már hip-hop, sőt régebben disco is. A legnagyobb sikere minden évben az akrobatika képzésnek van, ami idén is nagy sikert aratott a résztvevők körében. Az utóbbi években fitness edzők közreműködésével valósul meg ez a program.

Hosszú évek óta vendégtanároktól sajátítják el a táborozók a különböző tánctechnikákat, akik minden nap tanítanak és általában egy-két napot vállalnak el.

  • Gyakorlatilag egész nap táncos mozgásformákkal foglalkoztunk, tömény mozgásból állt az egész hét. Természetesen játékokkal színesítettük programjainkat. Minden oktató szerette volna elvégezni a megtervezett munkát és igyekeztek a legjobban kihasználni a rendelkezésre álló időt, hogy minél több tudásanyagot adjanak át a fiataloknak. A nap folyamán biztosítottuk, hogy a szülők bepillantást nyerjenek a napi tevékenységekbe.  A tábor végén bemutatót tartottunk, ahol a gyerekek kamatoztatták az egész héten megszerzett tudásukat és a szülők megnézhették, hogy mit tanultak. A tánctábor a versenyzők következő szezonját alapozza meg erőnléti, technikai szempontból, illetve az új koreográfiák alapjai is itt készülnek. A kezdők közül pedig többen is csatlakoznak hozzánk szeptemberben, ami azt bizonyítja, hogy megérte megszervezni a tábort – árulta el az ötletgazda.

Zábrádi Dorottya