Ipoly napjától Nagyboldogasszony napjáig tartott határfolyónk szárazföldi és vízi nagytakarítása, melyben a KDNP szervezésében helyi polgárok is oroszlánrészt vállaltak.

Országos akció indult Magyarország folyó vizeinek és partjainak megtisztítására. Ennek apropóján született meg a gondolat az Ipoly magyar és szlovák oldalának rendbetételére, amit a Duna-Ipoly Sportegyesület és a Pro Civitate Dei Egyesület kezdeményezett. A Nagy Ipoly takarítás elnevezésű program fővédnöke Áder János, Magyarország köztársasági elnöke és a Szlovák Köztársaság Államfője, Zuzana Caputova.

Városunkban a KDNP helyi elnöke, Frankó Viktória látta el a főszervezői munkát.

– Felelőséggel tartozunk teremtett környezetünkért és természeti kincsünkért, így kötelességünknek tartottuk az Ipoly megtisztítását az emberi hanyagság miatt felgyülemlett hulladéktól. Reméljük, hogy hagyományt teremtünk ezzel az akcióval – árulta el a balassagyarmati önkormányzati képviselő.

A várost érintő szakaszon zajló takarítási munkákat mintegy hatvan fő önkéntes látta el vízen és szárazon, emellett egyházi, civil, alapítványi és sportegyesületek is kivették részüket a nemes feladatból. A szárazföldön zajló munkálatokba Balla Mihály, térségünk országgyűlési képviselője is csatlakozott. A több köbméteres összegyűjtött szemét elszállításáról a Városüzemeltetési Nonprofit Kft. gondoskodott.

A helyi erőknek és az összefogásnak köszönhetően három nap alatt megtisztították az Ipoly folyót és környékét, így az újra festői szépségében pompázik.

Zábrádi Dorottya