A Balassagyarmati Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat egy 42 éves férfi ellen, aki halálra gázolt egy figyelmetlen idős gyalogost.

A vád szerint a férfi 2020. május 14-én kora este, kifogástalan látási viszonyok mellett haladt az általa vezetett személyautóval Karancsalja lakott területén Salgótarján irányába.

A vádlott a megengedettet meghaladó sebességgel érkezett a jobbra ívelő útkanyarulatba, ahol az útpadkán parkolt egy másik személyautó, elejével Litke irányába. Ekkor az idős sértett kilépett a parkoló autó elől, az úttest hossztengelyéhez viszonyítva átlósan, az érkező személygépkocsinak háttal indult el keresztben az úttesten.

A vádlott számára akadálytalanul látható volt az úttesten haladó gyalogos, ennek ellenére figyelmetlensége okán nem észlelte őt, és a gyalogos sem figyelt fel a közeledő járműre, így behaladt annak nyomvonalába. A férfi az autó sebességét későn mérsékelte, megkezdte a menetiránya szerinti jobb oldali forgalmi sáv jobb szélére való kitérést, azonban a balesetet már nem kerülhette el, a gépjármű jobb első részével ütközött a gyalogossal.

Az idős nő az elütéstől az útpadkára zuhant, súlyos fej- és gerincsérüléseibe a szakszerű orvosi ellátása ellenére később belehalt.

A baleset oka az volt, hogy a vádlottnak a gyalogos úttesten történő keresztül haladásának megkezdését kellő távolságból észlelnie kellett volna, és ekkor késedelem nélkül megkezdett lassító fékezéssel megállíthatta volna járművét, egyben túllépte a számára megengedett legnagyobb haladási sebességet is.

Ugyanakkor a néhai sértett is közrehatott a baleset bekövetkeztében, mert átlósan és a kellő körültekintés nélkül akart átmenni az úttesten, megszegve a KRESZ vonatkozó szabályát, mely szerint a gyalogos olyan helyen, ahol a járművekkel szemben elsőbbsége nincs, mielőtt az úttestre lép, köteles meggyőződni arról, hogy a járműforgalmat nem zavarja.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt nyújtott be vádiratot a járművezető ellen a Salgótarjáni Járásbíróságon, melyben végrehajtásában felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását és a közúti járművezetéstől való eltiltását indítványozta, valamint indítványt tett a nyomozás során felmerült 494.915,- Ft bűnügyi költség vádlott által történő megfizettetésére is.