A Balassagyarmati Határőr Igazgatóság hetvenedik évfordulóját ünnepelték a balassagyarmati Városháza dísztermében.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság által rendezett ünnepségen a balassagyarmati határőrség egykori dolgozói, tisztek, tiszthelyettesek, beosztott munkatársak emlékeztek a Balassagyarmati Határőr Igazgatóság és annak jogelődje, a Balassagyarmati Határőr Kerület megalakulásának hetvenedik évfordulójáról.

A rendezvény nyitásaként Ferencsik Pál nyugalmazott dandártábornok, a helyi határőrség volt igazgatójának köszöntő levelét olvasták fel, aki megromlott egészségi állapota miatt nem tudott eleget tenni a meghívásnak.

Az ünnepi program részeként beszédet mondott Csach Gábor polgármester, aki rávilágított, hogy városunk életében a határőrséget a Trianon tragédia hozta létre. Városunk első embere elmondta, hogy az egykori csendőrpalota több generáción keresztül, közel nyolcezer családnak biztosított megélhetést. A városvezetés célja egy állandó kiállítás létrehozása a jelenleg közigazgatási feladatokat ellátó intézményben. A határőrség relikviáit őrző tárlat a több száz éves katonai hagyományaink, hazafias örökségünk ápolására fog szolgálni.

Az egykori állomány nevében Éll Zoltán, nyugalmazott ezredes idézte fel az együtt eltöltött szolgálati éveket, majd a házigazdák részéről Dr. Somssich Gabriella dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány mondott köszöntőt. A rendezvényen többek között megjelent Dr. Szabó Sándor kormánymegbízott és Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke.

A beszédek elhangzását az elismerések átadása követte. A Belügyminisztériumot képviselő dr. Horváth Ádám István ezredes és Béndek József altábornagy, az egykori határőrség országos parancsnoka adta át a jutalmakat. Több évtizedes kiemelkedő szolgálati tevékenysége elismeréséül hetvenedik születésnapja alkalmából festményt adományoztak Éll Zoltánnak. A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság gondozásában lévő Nyugdíjas Határőr Tagozat emléktárgyban részesült.

A hivatali ünnepség után a résztvevők átvonultak a csendőrpalota épületéhez és az emléktáblánál elhelyezték az emlékezés koszorúit.

Zábrádi Dorottya

Sümegi Tamás fotói